• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Geluiddempende vloeren: welke vloer is het stilst?

December 30, 2021 15:00 | André Nienhuis

Wat is de beste geluiddempende vloer of welke vloer maakt het minste geluid? Dat zijn vragen die wij regelmatig voorgelegd krijgen. Uiteraard in combinatie met de voorkeur voor het laten plaatsen van een mooie vloer die comfortabel is. De eerste gedachte gaat dan ook vooral uit naar het design, kleur en materiaal. Daarna komt vaak de vraag welke geluiddempende vloer dan het stilst is, maar ook of er bepaalde verplichtingen zijn betreffende het aantal dB waar een vloer qua contactgeluid aan moet voldoen. Dat komt bij appartementen bijvoorbeeld vaak voor, maar het is voor jezelf ook prettig om een geluiddempende vloer in huis te hebben. Daarom vind je hier alle belangrijke informatie over geluiddempende vloeren.

 

Ben je verplicht om een geluiddempende vloer te nemen?

Er is geen wettelijke verplichting om een geluiddempende vloer te nemen, maar het is bij appartementen doorgaans wel een voorwaarde van bijvoorbeeld de VvE of woningbouwvereniging. Het gaat hierbij om de voorwaarde dat er in elk geval sprake dient te zijn van een contactgeluid dat met 10dB naar beneden gebracht dient te worden. Het is dus altijd raadzaam om de voorwaarden van de VvE of in het huurcontract door te nemen. De Nederlandse Stichting Geluidshinder heeft wat dat betreft een geluidkeurmerk betreffende ondervloeren uitgebracht.

 

Harde vloeren versus zachte vloeren

Er is een onderscheid te maken tussen zogenoemde harde vloeren en zachte vloeren. Zo is de beste geluiddempende vloer een zachte vloer in de vorm van tapijt of tapijttegels. Tapijt als vloerbedekking is echter tegenwoordig veel minder populair dan vroeger. De meeste mensen geven dan ook de voorkeur aan harde vloeren als kurk, pvc en laminaat. Een zachte vloer heeft als voordeel van zichzelf al een stille vloer te zijn. Bij harde vloeren is dat minder het geval, maar is het geluiddempende karakter te versterken door voor de juiste ondervloer te kiezen.

 

Het effect van een ondervloer voor de geluidsdemping

Een geluiddempende vloer is te realiseren door een ondervloer te nemen die voor een optimale geluidsdemping zorgt. Het is wat dat betreft dus een uitstekende optie om een harde vloer als kurk te combineren met een extra geluiddempende ondervloer. Niet alleen om aan de eis van het verminderen van contactgeluid te voldoen, maar ook omdat er nog meer voordelen aan een ondervloer zijn verbonden. Een van de voordelen van de combinatie van een geluiddempende vloer is dat een ondervloer de levensduur van de vloer verlengt. Bovendien zorgt een ondervloer ervoor dat de isolatie verbetert. Verder verhoogt een ondervloer de beleving van het loopcomfort.

 

Welke soort vloer is het meest geluiddempend?

Tapijt is van alle vloeren het meest het geluiddempend, maar een kurkvloer is eveneens een interessante optie. Naast een goede geluidsdemping voorziet een kurkvloer namelijk ook in warmte isolerende eigenschappen. Bovendien is kurk duurzaam materiaal en is het als een ecologisch verantwoorde vloerafwerking te beschouwen. Zo biedt een kurkvloer als geluiddempende vloer nog meer voordelen. Het is een warme en comfortabele vloer met een grote draagkracht. Zo is er ook nog sprake van een vuilafstotende werking. Verder is een kurkvloer in vergelijking met tapijt als beste geluiddempende vloer natuurlijk veel moderner. Kurk als vloer is wat dat betreft in te passen in allerlei interieurstijlen, waarbij er een ruime keuze is uit kleuren, designs en populaire varianten als een houtlook of betonlook.

 

Andere manieren om geluid te dempen

Ben je op dit moment niet in de gelegenheid om een nieuwe vloer aan te schaffen dan zijn er nog een aantal tips om geluid te dempen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om je schoenen bij binnenkomst uit te doen en zachte pantoffels te dragen. Een andere optie is om op een harde vloer een vloerkleed neer te leggen. Woon je in een huis met een of meerdere trappen naar verdiepingen dan kan een traploper al een groot verschil maken. Zo is het ook nog mogelijk om geluiden te dempen door schuimrubber achter bijvoorbeeld schilderijen of meubels te plaatsen. Het is zelfs zo dat planten een geluiddempende werking kennen.

 

Met deze tips is het geluid enigszins te dempen, maar de beste manier om contactgeluid te beperken, is toch wel de aanschaf van een geluiddempende vloer met speciale ondervloer. Benieuwd naar de mogelijkheden bij Kurk24? Bekijk dan snel onze kurkvloeren en kurk ondervloeren!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »