• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Hoe duurzaam is kurk?

November 18, 2021 10:49 | Darik Smit

Wat is de milieu-impact van kurk?

De kurkeikbossen zijn aangepast aan het droge klimaat in regio's van Zuid-Europa. Hierdoor wordt woestijnvorming voorkomen en kan de perfecte leefomgeving worden geboden voor veel dier- en plantensoorten, waaronder ook enkele zeldzame en bedreigde soorten. Volgens de WWF zijn ongeveer 100.000 mensen in Zuid-Europa en Noord-Afrika direct en indirect afhankelijk van de kurkeikenbossen! De rol van kurk bij het voorkomen van de opwarming van de aarde is aanzienlijk. De kurkschors regenereert zichzelf na de oogst en het is bekend dat een geoogste kurkboom 3 tot 5 keer meer koolstof opneemt. Voordat een kurkeik geoogst kan worden zijn we al zo'n 25 jaar verder. Vervolgens kan het iedere 9 jaar ontschorst worden.

 

Is kurk echt duurzaam?

Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn, kurk is écht duurzaam! Het is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk  en recyclebaar zonder giftige afvalstoffen te produceren. Alleen het oogsten van de kurk is al goed voor het milieu! Kurk wordt namelijk handmatig geoogst, waardoor er geen schade ontstaat aan de kurkeik. Om de kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, de levensduur van de kurkeik wordt verlengd. Lees hieronder verder over de CO2-impact van kurk.

 

Wat is de CO2-impact van kurk?

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat Portugese kurkbossen elk jaar 4,8 miljoen ton koolstof opnemen en naar schatting kunnen mediterrane kurkbossen meer dan 14 miljoen ton koolstof per jaar opnemen. Hiermee verminderen de kurkeiken de CO2 uitstoot met 5% per jaar. Door alleen al de opslag van kurk wordt in Portugal zo'n 5 ton CO2 per jaar gegarandeerd opgenomen.

 

Worden er chemische producten gebruikt bij de productie van kurk?

Er komt bij het fabriceren geen chemische producten aan te pas. De kurkindustrie zelf is echt eco-ëfficiënt. Na het oogsten van de kurk blijft de kurk zo'n jaar liggen voordat het wordt verwerkt.  Alle kurk wordt gebruikt, geen gram kurk wordt verspild. Bijproducten van kurk worden gebruikt in verschillende producten, denk hierbij aan vloeren, decoratieve artikelen of auto-industrie. 

 

Welke producten worden er allemaal van kurk gemaakt?

Naast alle ecologische en milieuvriendelijke voordelen, heeft het materiaal kurk ook vele goede eigenschappen. Kurk heeft namelijk een zeer isolerende en akoestische werking. Dat is ook de reden waarom het niet alleen gebruikt word voor wijnkurken of prikborden. Kurk wordt namelijk steeds populairder om te verwerken in een huis, kantoor of school! Dit kan in de vorm van een unieke kurkwand, warme kurkvloer of grote prikborden op maat. Bekijk de vele mogelijkheden bij ons in de showroom te Westerbork of hier op onze website!

 

Al met al een prachtig materiaal om mee te werken en een zeer bewuste keuze! 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »