• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurk als ondergrond voor een modelspoorbaan

April 1, 2020 10:50 | André Nienhuis

Kurk als ondergrond voor een modelspoorbaan


Een modelspoorbaan kan voor veel lawaai zorgen. Dit is een probleem waar vooral beginnende spoorbouwers pas na het bouwen van hun modelspoorbaan achter komen. Nog vervelender is het wanneer je hier tegen aan loopt op het moment dat je je modelspoorbaan compleet af hebt en je de eerste trein over het spoor laat rijden. Ook voor dit probleem geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.


Wat kan je doen om het lawaai te verminderen?


Om er voor te zorgen dat je modelspoorbaan minder geluid produceert is het belangrijk om te weten dat dit komt doordat de spoorbaan geen demping heeft. Door een dempende onderlaag onder het spoor te plaatsen zorg je ervoor dat je spoorbaan minder geluid produceert. Er zijn verschillende producten die kunt gebruiken als onderlaag voor het spoor, waarbij een kurk onderlaag een zeer goede oplossing is.


Waarom is kurk geschikt als ondergrond voor een modelspoorbaan?


Allereerst is het goed om te weten wat kurk is en waar het vandaan komt. Kurk is afkomstig van een kurkeik die voornamelijk rond de Middellandse Zee groeit. Van de dikke schors wordt kurk gemaakt. Nadat de schors van de boom wordt ´geschild´, wordt het eerst gekookt. Dankzij het koken wordt de kurkschors gezuiverd en krijgt het uiteindelijk haar karakteristieke bruine kleur. 

Ondanks dat in kurk luchtbelletjes zitten, laat het vrijwel geen lucht door en is het daarom enorm isolerend en elastisch. Bovendien is kurk erg zacht en geluidsdempend. Veel modelspoorbouwers gebruiken daarom kurk als ondergrond voor hun modelbouw


Kurk als railbedding


Ervaren modelspoorbouwers met grote modelspoorbanen kiezen vaak voor kurk voor hun railbedding. Belangrijkste eigenschap is natuurlijk dat kurk enorm geluiddempend is. Daarnaast kan je kurk eenvoudig vast maken met spijkers, is het elastisch en kan je kurk makkelijk op maat snijden.


Welke kurk producten moet ik aanschaffen voor een goede railbedding?


Omdat kurk erg makkelijk naar wens te versnijden is kan je het beste kurk op rol kopen. Een rol is relatief goedkoop in aanschaf, dus je doet er verstandig aan om iets meer te kopen dan je nodig hebt. Op die manier kan je altijd extra kurk als railbedding neerleggen mocht je je modelspoorbaan gaan uitbreiden.

De rollen kurk zijn makkelijk te versnijden met een stanley mes. Zorg ervoor dat je altijd iets ruimer en schuin afsnijdt dan de breedte van je spoor. Zo wordt de ballast van het spoor mooi verdeeld. Met kurklijm kan je eventueel de railbedding vast lijmen.

 

Kurk op rol als ondergrond

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »