10% korting op bijna alle producten! | KORTINGSCODE: ZOMER10 |
 • Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
 • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
 • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurk verven? Zo geef je jouw kurkvloer of wand een nieuwe kleur!

February 16, 2023 14:28 | André Nienhuis

Wanneer je toe bent aan een nieuwe uitstraling van de woonruimte, dan het kleuren van jouw kurkwand een frisse look bieden! Heb je een verkleuring in de kurkvloer? Door je kurkvloer te verven ziet het er weer zo goed als nieuwe uit. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het verven van kurk en kurkvloeren.

 

Hoe kun je kurk verven?

Niet alle soorten verf zijn geschikt voor het verven van een kurk. Voor een kurkvloer raden we het aan om zogeheten ‘watergedragen polyurethaan’ vloerlak te gebruiken. Deze wordt namelijk hard, waarmee je de kurkvloer beschermt tegen slijtage en krasjes. Bij het verven van kurk zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee met houden:

 

 • Zorg er bij een kurkvloer voor dat de vloer goed schoon en droog is voor je begint met verven.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte.
 • Breng de verf een dunne lagen aan zodat het goed kan drogen. 
 • Kurk heeft een open structuur: bij onbehandeld kurk kan de eerste laag verf in kieren en naden verdwijnen.

 

Voordat je kurk gaat verven

Voordat je begint met het kleuren van kurk, is het belangrijk om de kurk goed voor te bereiden. Zorg er allereerst voor dat de kurk al geacclimatiseerd is in de ruimte waar het komt te liggen of hangen, door de kurk in ieder geval 24 uur van tevoren al in de ruimte te bewaren. Doe je dit niet, dan kan het kurk uitzetten of samentrekken, waardoor de resultaten van je inspanningen kunnen tegenvallen.

Volg deze stappen voordat je kurk gaat verven voor het beste resultaat:

 

 • Maak het kurk schoon: begin voordat je gaat verven met het schoonmaken van de kurk met water en zeep om zo stof en vuil te verwijderen.
 • Schuren: Daarna raden we het aan om kurk ook lichtjes met fijn schuurpapier te schuren. Hiermee kun je het oppervlak egaliseren, zodat de verf beter hecht.
 • Verwijder de laklaag: is jouw kurkvloer of wand al voorzien van een laklaag? Dan is het schuren van het oppervlak nog belangrijker. Als je dit niet doet, dan zal de nieuwe laag afbladderen.
 • Verzamel de benodigdheden: wanneer je jouw kurkvloer of wand gaat verven, heb je het volgende nodig: kurkverf, primer, kwasten, roller, en afplaktape.
 • Plak de randen af: met afplaktape plak je de randen af die je niet per ongeluk wilt verven.

 

Jouw kurkwand of vloer verven in 3 simpele stappen

Wanneer jouw kurkwand of kurkvloer geacclimatiseerd is, en je het oppervlak schoongemaakt en licht geschuurd hebt, kun je jouw kurk verven. Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk, en kan al in de volgende 3 eenvoudige stappen!

 

Stap 1: Breng de primer aan

Als de kurk volledig voorbereid is, breng dan een laag primer aan. Door een primer aan te brengen, zal de verf beter hechten. Dit zorgt ervoor dat de kleur er egaler uit zal zien doordat het de open structuur van kurk enigszins opvult. Watergedragen verf kan daarnaast aangetast worden door de stoffen die van nature in kurk zitten: ook dat kun je voorkomen door een primer te gebruiken. Laat de primer drogen volgens de instructies op het blik.

 

Stap 2: Breng de (kurk)verf aan

Met een kwast of roller breng je de kurkverf aan. Begin met de hoeken en randen voordat je overgaat naar de grotere oppervlakken. Bij het verven van de kurkvloer is het ook handig om rekening te houden met de richting waar je naar toe verft, zodat je jezelf niet per ongeluk in een hoek van de ruimte vastzet!

Hoeveel lagen je aan moet brengen, hangt af van de resultaten en de gewenste dekking. Over het algemeen zijn zijn één tot twee lagen voldoende, maar eventueel kan een derde laag gewenst zijn. Laat elke laag drogen volgens de instructies op het blik voordat je de volgende laag aanbrengt.

 

Stap 3: Verwijder de afplaktape en geniet van de nieuwe look!

Wanneer de laatste verf volledig gedroogd is, en je tevreden bent over het resultaat, kun je de tape verwijderen die je hebt aangebracht om randen en hoeken af te dekken. Laat de verf volledig uitharden voordat je de kurk weer gaat gebruiken en meubilair plaatst. Daarna ben je klaar, en kun je genieten van jouw nieuw gekleurde kurkvloer of wand!

 

Kurkverf en kurklak bij kurk24

Bij kurk24 hebben we alles wat je nodig hebt om jouw kurk te verven, van de kurkverf zelf tot afwerkingsgereedschap zoals een verfroller.

 

Kurkverf kopen?

 

Veelgestelde vragen over het verven van kurk

Is jouw vraag hieronder nog niet beantwoord? Neem dan contact met ons op!

 

Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

De droogtijd varieert afhankelijk van de verf die je gebruikt. Let goed op de instructies op het blik om er zeker van te zijn dat de verf goed droog is voordat je de kurk weer gaat gebruiken.

 

Kan ik de kurkvloer ook lakken in plaats van verven?

Ja, het is ook mogelijk om de kurkvloer te lakken in plaats van te verven. Dit zorgt voor een glanzende afwerking en biedt ook bescherming tegen vuil en beschadigingen.

 

Welke kleur heeft kurk?

Kurk heeft van zichzelf een warmbruine kleur.

 

Kan je over kurk verven?

Jazeker! Met de bovenstaande stappen is het verven van kurk heel simpel.

 

Welke verf gebruik je voor kurk?

Als je wilt dat de kurkstructuur niet meer zichtbaar is, dan kun je kurk verven met een dekkende verf. Een watergedragen polyurethaan lak leent zich hiervoor het beste, doordat het goed uithardt en de kurk hiermee van een beschermlaag voorziet. 

Na het verven van kurk met een watergedragen polyurethaan lak is de kurkstructuur niet meer zichtbaar, maar kurk blijft natuurlijk isolerend en geluiddempend.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »