• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurkvloer onderhouden

January 7, 2021 08:55 | André Nienhuis

Een kurkvloer onderhouden klinkt simpel, maar hoe kan je dat het beste doen? Een kurkvloer is een mooie investering en wanneer je er een hebt aangeschaft wil je natuurlijk dat de vloer zo lang mogelijk goed blijft. Vragen over het onderhoud van een kurkvloer wordt vaak gesteld. Hieronder leggen wij uit wat je het beste kunt doen om zo lang mogelijk van je kurkvloer te genieten.

 

 

Wat is een kurkvloer?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een kurkvloer precies is. Dat de vloer van kurk is gemaakt is logisch. Dankzij het duurzaam oogsten van kurk is een kurkvloer uitermate geschikt om je huis te verduurzamen. Daarnaast zorgt het voor een goede isolatie. Warmte gaat minder makkelijk weg, geluid wordt veel meer geabsorbeerd en kurk veert een beetje mee. Dit betekent dat wanneer je iets laat vallen de kans op schade kleiner is dan bij een normale houten vloer.

 

Leestip: Wat is kurk en waar komt het vandaan?

 

Een kurkvloer is antistatisch waardoor de vloer minder snel stof zal aantrekken. Dit is vooral voor mensen met een allergie heel fijn. Dankzij de laklaag boven op de kurk wordt de vloer beschermd. Hierdoor is een kurkvloer makkelijk schoon te houden.

 

Hoe maak je een kurkvloer schoon?

Zoals we net al aan gaven is een kurkvloer dankzij een speciale laklaag antistatisch. De vloer zal dus geen stof aantrekken. Dankzij deze laklaag is het makkelijk om de vloer schoon te houden en te krijgen. Heb je bijvoorbeeld drinken gemorst of heeft het buiten geregend? Door de slijtvaste laklaag blijft alles op de oppervlakte liggen en trekt het niet in de vloer.

 

Het schoonhouden van een kurkvloer is niet veel anders dan bijvoorbeeld laminaat. Zorg dat je regelmatig een stofzuiger met borstel gebruikt. Dit om de kans op krassen natuurlijk zo klein mogelijk te houden. Daarnaast is het wel verstandig om te dweilen of te poetsen met reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor een vloer van kurk.

 

Kurkvloer schoonmaken middel
Speciaal ontworpen schoonmaakmiddel voor kurkvloeren

 

Tenslotte is voorkomen eigenlijk het allerbelangrijkste. Plaats bijvoorbeeld matten bij de voor- en achterdeur om zo min mogelijk vuil in huis te krijgen.

 

Tip: ben je naar het strand geweest of heeft je kind in een zandbak gespeeld? Zorg ervoor dat zand snel met een stofzuiger wordt verwijderd. Zand kan namelijk krassen veroorzaken.

 

Hoe zorg ik voor zo weinig mogelijk schade aan de kurkvloer door meubels?

Net zoals bij andere vloeren, en dan met name parket en laminaat, is het verstandig dat je de kans op krassen door meubels zo klein mogelijk maakt. Dit kan je doen door viltjes onder de poten van stoelen, bank, tafel en ander meubilair te plaatsen zodat deze tijdens het verplaatsen niet voor krassen kunnen zorgen. Bovendien is het verstandig om bloempotten en bloembakken iets te plaatsen waardoor deze niet snel verschuiven.

 

Kurkvloer onderhouden met speciale onderhoudsmiddelen

Na het leggen van een kurkvloer wordt de vloer altijd afgewerkt met speciale kurklak. Dit is een speciaal laagje lak die de vloer, zoals we eerder hebben gemeld, beschermt tegen zonlicht, vocht en vuil.

 

Deze laklaag dien je eigenlijk elk jaar te behandelen met een speciaal voor kurk ontworpen polish. Delen van de vloer die vaak worden gebruikt, zoals de meest gebruikelijke looppaden, kan je beter vaker behandelen met een dergelijke polish.

 

Kurkvloer stripper
Speciaal ontworpen polish voor kurkvloer

 

Na verloop van tijd, wanneer je regelmatig de vloer hebt behandeld met polish, kan het voorkomen dat de kurkvloer minder makkelijk vuil en vocht afstoot. Dit is een teken dat de vloer te vaak is behandeld met polish. Dat is overigens niet erg, vrij normaal en makkelijk op te lossen. Om de vloer vuil en vocht weer goed te laten af te stoten dien je de lagen polish te verwijderen met een zogenoemde kurk stripper remover. Nadat de lagen zijn verwijderd dien je de vloer opnieuw te behandelen met speciale polish.

 

Kurkvloer stripper
Speciaal ontworpen stripper voor kurkvloeren

 

Wicanders kurkvloeren

Wanneer je een kurkvloer van Wicanders in je huis hebt liggen is het verstandig om ook onderhoudsmiddelen van Wicanders te gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor Wicanders producten en hierdoor blijft je kurkvloer van Wicanders is uitstekende conditie.

 

Bekijk hier de belangrijkste onderhoudsmiddelen voor je kurkvloer of neem contact met ons op indien je verdere vragen hebt over het onderhouden van je kurkvloer. 

 

Wicanders Hydrocork kurkvloeren

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »