• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurkvloer verwijderen: hoe verwijder je een kurkvloer?

August 19, 2021 16:42 |

Vloeren zijn duurzame aankopen, ontworpen om jarenlang mee te gaan. Kurkvloeren zijn hierin erg sterk. Bij goed onderhoud van het kurk en een degelijke lak kunnen kurkvloeren tot wel 30 jaar mee gaan. Kurk is een natuurlijk product dat zeer duurzaam is, omdat het dankzij de luchtige opbouw van het materiaal tegen een stootje kan. Toch komt er een moment dat de kurkvloer verwijderd moet worden: wellicht is de vloer door slijtage door de jaren niet heel mooi meer, of wil je graag het interieur vernieuwen. Wat de reden ook is: soms wordt de keuze gemaakt om de kurkvloer te verwijderen. Wij geven je in dit artikel tips hoe je de kurkvloer kunt verwijderen.

 

Welk type kurkvloer wil je verwijderen?

Voor het verwijderen van de kurkvloer is het belangrijkste om te weten op welke manier de vloer verlijmd is. Klik kurkvloeren worden bijvoorbeeld niet met de ondergrond verlijmd. In plaats daarvan worden ze ‘zwevend’ gelegd: de vloerdelen haken in elkaar zonder dat er naden zichtbaar zijn. Hierdoor ontstaat een betere geluidsisolatie en wordt warmte beter vastgehouden (twee dingen waar kurk overigens ook goed in is).

Een bijkomend voordeel voor wie de kurkvloer wil verwijderen: doordat het niet verlijmd is met de ondergrond kun je de vloer eenvoudig verwijderen. Verwijder eerst de plinten en haal vervolgens de platen eruit. Het verwijderen van een verlijmde kurkvloer kan wat lastiger zijn, daarom is het van belang om te weten op welke manier de vloer is bevestigd voordat je begint met het verwijderen van de kurkvloer.

 

Een verlijmde kurkvloer verwijderen

Wanneer de kurkvloer (stevig) verlijmd is met de ondergrond, wordt het verwijderen van de kurkvloer aanzienlijk arbeidsintensiever. De eerste vraag die beantwoord moet worden, is: met wat voor lijm is deze vloer vast gezet? In principe zijn de opties ofwel lijm op waterbasis, ofwel lijm die niet op waterbasis is. Je herkent lijm op waterbasis aan de bruine kleur die het heeft als het opgedroogd is. 

 

Een kurkvloer verlijmd met lijm op waterbasis verwijderen

Als de te verwijderen kurk is vastgezet met een lijm op waterbasis, dan kun je eerst proberen om de vloer los te weken. Begin door de vloer op verschillende plekken open te snijden met bijvoorbeeld een stanleymes. Hierdoor zorg je ervoor dat het water de lijm kan bereiken. Wanneer je denkt dat het maken van deze sneden niet voldoende zal zijn, of als de vloer heel dik is, dan kun je overwegen om een behangstomer te huren.

Zodra het water in de vloer loopt richting de lijm, is de volgende stap geduldig wachten totdat het water haar werk heeft kunnen doen en de kurk los heeft gelaten. Daarna kun je de kurkvloer van de grond schrapen en zo doende de kurkvloer verwijderen, bijvoorbeeld met een breed plamuurmes.

 

Een kurkvloer verlijmd met een andere lijm verwijderen

Als de lijm niet op waterbasis is, zit de kurkvloer helaas wat vaster. Er zit dan niets anders op dan het los wrikken van de vloer. Dit gaat vaak in stukjes en is vrij arbeidsintensief. Je hebt op dat moment twee keuzes. Allereerst zou je de vloer in repen kunnen snijden en vervolgens met een plamuurmes of een schep per reep de kurkvloer lossteken. Sommige mensen kiezen ervoor om een ijzeren staaf of bijvoorbeeld een koevoet te gebruiken om de stukken vloer los te trekken. Dit kan wel schade opleveren aan de ondergrond als je niet voorzichtig bent. Daarnaast blijven de lijmresten achter die ook opgeruimd moeten worden.
 

Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je bepaalde machines huren om te helpen. Dit beschadigt de ondervloer ook beduidend minder. Deze machines worden tapijtstrippers of vloerscrubbers genoemd en zijn beschikbaar in vele soorten, maten en (huur)prijzen. Dit zijn apparaten met een mes aan de voorkant die snel vooruit en achteruit beweegt. Sommige apparaten zijn met de hand te bedienen en anderen zijn verrijdbaar. Deze apparaten beschadigen de ondergrond niet bij correct gebruikt, maar de lijmresten blijven wel achter. Daarnaast zijn deze apparaten ook vrij zwaar in het gebruik, waardoor het een arbeidsintensieve klus blijft.

Het meest eenvoudige voor jezelf is om de kurkvloer te laten verwijderen door een bedrijf: deze hebben de materialen en kennis om de kurkvloer te verwijderen. Deze bedrijven regelen vaak ook de afvoer van de materialen voor je.

 

Heb je verdere vragen over het verwijderen van een kurkvloer of wil je advies op maat? Neem dan eenvoudig contact met ons op!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »