• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurkvloer leggen, hoe doe je dat en waar moet je op letten?

January 8, 2020 07:51 | André Nienhuis

Stappenplan kurkvloer leggen

Bij het leggen van een kurkvloer dien je de volgende beknopte instructies te volgen:

 

  1. Laat de kurkvloer wennen aan de temperatuur van de omgeving;
  2. Ondervloer dient vlak, schoon en droog te zijn;
  3. Goed inmeten van de ruimte waar de kurkvloer komt te liggen. Het is verreweg het beste dat de vloer er in 1 keer goed in ligt;
  4. Breng voor de zekerheid zowel lijm aan op de onderkant van de kurkvloer als de ondervloer;
  5. Leg kurkvloer altijd in verband. Nieuwe baan kurkvloer begint met het snijstuk van de vorige baan;
  6. Lak de kurkvloer minimaal 3 keer af voor de beste beschermingslaag.

De 6 stappen voor het leggen van een kurkvloer wordt in de blog verder toegelicht.

 

Kurkvloer kopen

 

Stappenplan verder toegelicht

Hieronder worden de eerder genoemde stappen om een kurkvloer op de juiste manier te leggen verder toegelicht. Mocht je na de aanschaf van een van onze kurkvloeren verdere vragen hebben dan kan je die altijd bij ons stellen door contact met ons op te nemen.

1. Voordat je de kurkvloer gaat leggen

Het is van belang dat kurktegels kunnen wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte, dit wordt ook wel acclimatiseren genoemd. De kurkvloer dient 24 tot 48 uur in de ruimte te acclimatiseren om werking na het leggen van de vloer te voorkomen. Hierbij mogen de kurktegels in het plastic blijven zitten. 

 

2. Eisen aan de ondervloer

Een plak kurkvloer bestaat uit 100% kurk en beweegt mee met de ondervloer waarop de vloer gemonteerd zal worden. Het is van belang dat de ondervloer vlak, schoon en droog is. Wanneer een ondervloer niet vlak is, zal de ondervloer na montage doortekenen in de kurkvloer. Een plak kurkvloer kan gelegd worden op een houten of betonnen ondervloer. Bij een ondervloer van beton is het aan te raden deze vooraf glad te schuren of indien nodig te egaliseren. Bij een ondervloer van hout kan deze eventueel verder geëgaliseerd worden door plaatmateriaal (zoals spaanplaat of MDF) over de houten ondervloer heen te monteren.

 

3. Inmeten van de kurkvloer in de ruimte

Bij een verlijmde kurkvloer is het van belang dat deze recht in de ruimte komt te liggen. Vast is immers ook echt vast. Aan te raden is dit goed op te meten zodat de vloer er netjes in komt te liggen. Het beste is de middelpunten van de kamer in lengte en de breedte uit te meten. Deze strepen snijden elkaar in het midden, dit punt is het startpunt waar je begint met het leggen van de kurkvloer. Deze strepen zijn met een potlood op de ondervloer te tekenen, deze worden na droging van de lijm weer zichtbaar. 

 

4. Het lijmen van de kurkvloer en ondervloer

Voor verlijming van de kurkvloer op de houten of betonnen ondervloer is onze tweezijdige contactlijm te gebruiken. Deze lijm dient aangebracht te worden op zowel de kurktegels als de ondervloer. Deze lijm moet geheel droog zijn alvorens er met het leggen van de vloer kan worden gestart. De lijm kan aangebracht worden met een lijmrollen. Wij bieden ook een voorlijm service aan waarbij wij de kurktegels voorlijmen, zodat je zelf enkel de ondervloer nog in de lijm hoeft te zetten. 

 

5. Het leggen van een plak kurkvloer

Bij montage van de kurkvloer is het van belang dat er verband in de kurkvloer komt, dit geeft de vloer stabiliteit en het het meest natuurlijke resultaat. Veelal wordt er hierbij gebruik gemaakt van leggen in een wild verband. Leggen in dit verband houdt in dat je de nieuwe baan kurkvloer begint met het snijstuk dat bij de vorige baan over is gebleven. De kurktegels zijn hierbij eenvoudig te snijden met een scherp afbreekmes. Klop de tegels goed na met een rubberen hamer voor een optimale hechting. Omdat een plak kurkvloer niet werkt mag deze strak tegen de wanden en kozijnen gelegd worden, een plint is hierbij niet noodzakelijk.

 

6. Het lakken van de kurkvloer voor bescherming

Een kurkvloer dient goed beschermd te zijn tegen eventuele vlekken / krassen. Om een kurkvloer goed te beschermen dient de kurkvloer na montage 3 keer afgelakt te worden met kurklak. De kurklak brengt een transparante beschermlaag aan op de vloer die ervoor zorgt dat de vloer makkelijk afgenomen kan worden en bestand is tegen krassen en vuil. Om deze laklaag in goede conditie te houden bieden wij een assortiment onderhoudsmiddelen voor je kurkvloer aan. 


Nu je alle stappen hebt gelezen is het tijd om aan de slag te gaan. Kies jouw favoriete kurkvloer uit of neem contact met ons op wanneer je vragen hebt!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »