• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Wat zijn de eigenschappen van kurk?

January 4, 2022 10:21 | Darik Smit

Kurk is een goed materiaal om mee te isoleren, kurk is volledig ecologisch, heeft zeer goede isolerende eigenschappen en is bovendien ook nog waterbestendig. Dit maakt kurk voor vele isolatie toepassingen geschikt!

 

Wat zijn isolatietoepassingen voor kurk?

Kurk isolatie is een uitstekend product om in bijvoorbeeld vloerafwerkingen te gebruiken of om als prikbord te gebruiken. Het kan ook worden gebruikt voor het isoleren van wanden, muren, plafonds en daken. Kurkisolatie is er in diverse vormen, zoals kurkplatenkurkrollenkurkgranulaat en gebrande kurkkorrels. Als losse korrel is het een ideaal isolatiemateriaal om aangebracht te worden in bijvoorbeeld een tussenplafond (een plafond tussen twee verdiepingen). Voor gebruik in de spouw is het minder geschikt omdat het dan te vochtig wordt. Hiervoor zijn er gebrande (geëxpandeerde) kurkkorrels op de markt. Geëxpandeerde kurkkorrels werken zowel thermisch als akoestisch.

 

Kurk als dakisolatie; op het lattenwerk van de dakconstructie is het vrij gemakkelijk om kurkplaten te bevestigen door de kurkplaten erop te timmeren. Deze platen zijn op maat te zagen en niet heel zwaar.

 

Kurk als vloerisolatie: kurkplaten kunnen op een betonnen ondervloer bevestigd worden met kurklijm. Een ondervloer van kurk is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een tapijtvloer omdat het extra demping biedt. Kurk als vloer isolatie is zowel akoestisch als thermisch een fijne oplossing.

 

Kurk als gevelisolatie: gevelkurk bestemd voor de buitenkant van het huis. Gevelkurk is ontwikkeld voor buitengebruik en daarom waterdicht en bestand tegen weersinvloeden.

 

Kurk als wandisolatie: kurk als wandisolatie kan handig zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als in een ruimte instrumenten worden bespeeld, is het een oplossing om geluiden te dempen. Dit is te doen door isolerende kurktegels tegen de wand te plakken of dit kan met kurk op rol. Het kurk is gemakkelijk te bevestigen met daarvoor bestemde kurklijm. Wandisolatie biedt naast akoestische isolatie natuurlijk ook thermische isolatie. 

 

Geluid van buitenaf isoleren: isolatie kurkplaten naturel, hiervoor geldt hoe dikker de kurk hoe beter.

 

Is kurk bestand tegen corrosie?

Kurk is chemisch onverschillig. Schimmel en waterschade zijn natuurlijk twee nachtmerries voor huiseigenaren. Beide problemen kunnen u duizenden euro's aan reparaties kosten. Kurk heeft een unieke cellulaire constructie waardoor het ondoordringbaar is voor vloeistoffen. Vandaar dat het gebruikt wordt als wijnstoppers! Kurk heeft een wasachtige substantie (suberin) die effectief vocht weerstaat. Omdat kurk vochtbestendig is, ontmoedigt het ook de groei van meeldauw en schimmel.

 

Werkt kurk brandvertragend?

Huisbranden zijn een zorg voor elke huiseigenaar. Gelukkig voldoet kurk aan de Europese Klasse E-aanduiding voor brandwerendheid. Materialen voldoen aan deze norm als ze kunnen aantonen dat ze de doorgang van vlammen en hete gassen van de ene kant van het materiaal naar de andere kunnen voorkomen. In 1 test werd 40mm dik boven een vlam gehouden. De test bepaalde dat het 60 tot 90 minuten bestand zou zijn tegen doorbranden. Dat concludeert dat kurk brandvertragend is!

 

Wat is de prijs van kurkisolatie?

Per toepassing verschilt de prijs natuurlijk. Kurk relatief gezien duurder dan alternatieve isolatiematerialen. De gemiddelde prijs voor wandisolatie is € 18,- p/m². Bekijk de prijzen op onze webshop. Mocht u vragen hebben, neem gerust contact met ons op. Wij maken vrijblijvend een offerte voor u. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »