Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Kurk isolatie

Kurk isolatie is een uitstekend product om in bijvoorbeeld vloerafwerkingen te gebruiken. Het kan ook worden gebruikt voor het isoleren van wanden, muren plafonds en daken. Kurkisolatie is er in diverse vormen, zoals kurkplatenkurkrollenkurkgranulaat en gebrande kurkkorrels. Als losse korrel is het een ideaal isolatiemateriaal om aangebracht te worden in bijvoorbeeld een tussenplafond (een plafond tussen twee verdiepingen). Voor gebruik in de spouw is het minder geschikt omdat het dan te vochtig wordt. Hiervoor zijn er gebrande (geëxpandeerde) kurkkorrels op de markt. Geëxpandeerde kurkkorrels werken zowel thermisch als akoestisch.

Is kurk isolatie duur?

Nee, in vergelijking tot andere materialen die maar beperkt meegaan is kurk isolatie zeker niet duur, zeker wanneer je kijkt naar de isolatiewaarde van kurk vergeleken met andere materialen. Door de unieke samenstelling van het materiaal is kurk onbeperkt in zijn mogelijkheden en levensduur. Kurk als isolatie is dus geen dure, maar een duurzame keuze.

Wat is isolatie kurk?

De vervaardiging van samengeperste geëxpandeerde kurk komt tot stand door expansie van kurkkorrels, hoge temperatuur, en gebruik van eigen harsen, zonder gebruik van chemische middelen zoals lijmen of oplosmiddelen. Bij de productie van warmte, het genereren van stoom, worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. De biomassa, einde van het productieproces, wordt hoofdzakelijk gebruikt voor energie. Dit komt neer op 96% van de verbruikte energie.

Op deze manier geproduceerde kurk is zeer goed te gebruiken als zowel thermische isolatie als akoestische isolatie. Geëxpandeerde kurk is te gebruiken voor zowel wanden als daken. Ook voor gevels biedt het een goede isolatie. Doordat de platen ongedierte buiten houden en hoge opslagcapaciteit hebben wat betreft warmte.

Kan ik een binnenmuur en buitenmuur isoleren met kurk?

Naast dat kurk geschikt is voor de isolatie van een binnenmuur is kurk ook te gebruiken als isolatie voor de buitenmuur. Met speciaal ontwikkelde gevelkurk wordt de muur bekleed met kurkplaten. Deze platen zorgen voor een optimale isolatie. Daarnaast is gevelkurk waterdicht, waardoor de platen bestand zijn tegen alle weersinvloeden. 

Het voordeel van kurk is dat het een erg hoge opslagcapaciteit van warmte heeft. Bovendien is gevelkurk waterafstotend en tegelijkertijd dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen, waardoor condensproblemen worden voorkomen. Temperatuurverschillen worden minder, zodat de woning in de winter lekker warm blijft en in de zomer langer koel.

Is er speciaal onderhoud nodig voor kurkisolatie?

Wanneer je besluit om je gevel met kurk te isoleren is hier geen extra of speciaal onderhoud voor vereist. Je kunt eenvoudig de muur met bijvoorbeeld een tuinslang schoon spuiten. Is het vuil hardnekkiger en lukt het niet met een tuinslang? Dan kan je het proberen met reinigingsmiddel dat is bedoeld voor het schoonmaken van de gevel. Dit kan prima met een neutraal reinigingsmiddel.