Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Kurk isolatie

Kurk isolatie is een uitstekend product om in bijvoorbeeld vloerafwerkingen te gebruiken. Het kan ook worden gebruikt voor het isoleren van wanden, muren, plafonds en daken. Kurkisolatie is er in diverse vormen, zoals kurkplatenkurkrollenkurkgranulaat en gebrande kurkkorrels. Als losse korrel is het een ideaal isolatiemateriaal om aangebracht te worden in bijvoorbeeld een tussenplafond (een plafond tussen twee verdiepingen). Voor gebruik in de spouw is het minder geschikt omdat het dan te vochtig wordt. Hiervoor zijn er gebrande (geëxpandeerde) kurkkorrels op de markt. Geëxpandeerde kurkkorrels werken zowel thermisch als akoestisch.

Wat is isolatie kurk?

De vervaardiging van samengeperste geëxpandeerde kurk komt tot stand door expansie van kurkkorrels, hoge temperatuur, en gebruik van eigen harsen, zonder gebruik van chemische middelen zoals lijmen of oplosmiddelen. Bij de productie van warmte, het genereren van stoom, worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. De biomassa aan het, einde van het productieproces, wordt hoofdzakelijk gebruikt voor energie. Dit komt neer op 96% van de verbruikte energie.

Op deze manier geproduceerde kurk is zeer goed te gebruiken als zowel thermische isolatie als akoestische isolatie. Geëxpandeerde kurk is te gebruiken voor zowel wanden als daken. Ook voor gevels biedt het een goede isolatie, doordat de platen ongedierte buiten houden en hoge opslagcapaciteit hebben wat betreft warmte.

De levensduur van kurk isolatie

Kurk isolatie kan in de meeste gevallen zonder groot onderhoud al tien jaar mee gaan. Doordat kurk goed tegen vocht kan, rot het niet en is het dus zelfs opgewassen tegen vocht. Kurk heeft van zichzelf weinig onderhoud nodig en is daarnaast ook gemakkelijk te onderhouden.

Het verschil tussen kurk isolatie en normale kurkplaten

Als kurk isolatie zijn er losse korrels en kurkplaten. De losse korrels zijn geschikt om te gebruiken bij opvullen van holle ruimtes. De kurkplaten zijn goed te gebruiken bij muur, dak en vloer-isolatie. 

Is kurk harde isolatie?

Er zijn verschillende soorten kurk als isolatie. Zo zijn er losse kurk korrels waarmee holtes op te vullen zijn. Daarnaast zijn er verschillende soorten kurkplaten als isolatie. Deze platen bestaan uit geperste kurkkorrels waardoor ze hard zijn. Deze platen zijn waterbestendig, hebben een hoge isolatie waarde zowel thermisch als akoestisch en zijn makkelijk op een wand te bevestigen.

Verschillende toepassingen van kurk isolatie

Kurk isolatie is toe te passen in verschillende situaties. Voor de volgende situaties is kurk isolatie geschikt:

  • Kurk als dakisolatie; op het lattenwerk van de dakconstructie is het vrij gemakkelijk om kurkplaten te bevestigen door de kurkplaten erop te timmeren. Deze platen zijn op maat te zagen en niet heel zwaar.
  • Kurk als vloerisolatie; kurkplaten kunnen op een betonnen ondervloer bevestigd worden met kurklijm. Een ondervloer van kurk is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een tapijtvloer omdat het extra demping biedt. Kurk als vloer isolatie is zowel akoestisch als thermisch een fijne oplossing.
  • Kurk als gevelisolatie; gevelkurk bestemd voor de buitenkant van het huis. Gevelkurk is ontwikkeld voor buitengebruik en daarom waterdicht en bestand tegen weersinvloeden.
  • Kurk als wandisolatie; kurk als wandisolatie kan handig zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als in een ruimte instrumenten worden bespeeld, is het een oplossing om geluiden te dempen. Dit is te doen door isolerende kurktegels tegen de wand te plakken of dit kan met kurk op rol. Het kurk is gemakkelijk te bevestigen met daarvoor bestemde kurklijm. Wandisolatie biedt naast akoestische isolatie natuurlijk ook thermische isolatie. 

Een buitengevel isoleren met kurk

Voor het isoleren van een buitengevel is gevelkurk de oplossing. Dit is speciaal ontwikkeld als buitenwand en is dus opgewassen tegen water en weer. Het is gemaakt om de buitenwand te bekleden en biedt optimale isolatie voor een gevel.

Een vloer isoleren met kurk

Vloeren zijn op verschillende manieren te isoleren met kurk. Ten eerste is het al een optie om voor een kurkondervloer te gaan. Maar het is ook mogelijk om een vloer van kurk te nemen. Voordelen van een kurkvloer zijn onder andere dat het zeer goed isoleert, dempend, waterdicht en makkelijk in onderhoud is. 

Akoestische isolatie met kurk

Akoestische isolatie kan heel belangrijk zijn voor ruimtes waar instrumenten bespeeld worden of voor gehorige vloeren. Kurk heeft namelijk een sterke akoestische isolerende werking, het dempt geluiden. Maar ook van buiten naar binnen is isolatie met kurk zeer handig: het kan onder andere het lawaai van een drukke weg opvangen.

Een plat dak isoleren met kurk

Met name de geëxpandeerde kurk is zeer geschikt om (platte) daken mee te isoleren. Deze kurkplaten hebben een goed isolerende werking en ze zijn waterbestendig en schimmelbestendig. Omdat kurkplaten niet zwaar zijn, zijn ze makkelijk te verplaatsen en te zagen. Daarnaast zijn ze niet toxisch, dus kan iedereen er zonder beschermende kleding mee werken. Ook kun je een PVC-dakhuid op de kurken isolatieplaten lijmen.

Kurk isolatie gebruiken in een camper

Kurk is ook een goede keuze om in de camper te leggen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van isolatiekurk op rol. Hiermee isoleer je de camper. Kurk is ook brandveilig: isolatiekurk op rol krijgt een brandklasse B. Dit betekent dat het omschreven wordt als ‘zeer moeilijk brandbaar’. Kurk is ook eenvoudig op maat te snijden.

Kan ik een binnenmuur en buitenmuur isoleren met kurk?

Naast dat kurk geschikt is voor de isolatie van een binnenmuur is kurk ook te gebruiken als isolatie voor de buitenmuur. Met speciaal ontwikkelde gevelkurk wordt de muur bekleed met kurkplaten. Deze platen zorgen voor een optimale isolatie. Daarnaast is gevelkurk waterdicht, waardoor de platen bestand zijn tegen alle weersinvloeden. 

Het voordeel van kurk is dat het een erg hoge opslagcapaciteit van warmte heeft. Bovendien is gevelkurk waterafstotend en tegelijkertijd dampopen. Dit betekent dat de gevel kan blijven ademen, waardoor condensproblemen worden voorkomen. Temperatuurverschillen worden minder, zodat de woning in de winter lekker warm blijft en in de zomer langer koel.

Voor- en nadelen van kurk isolatie

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan kurk isolatie. De voordelen zijn:

  1. Het materiaal is geluiddempend.
  2. Kurk is van nature brandwerend.
  3. Kurk is niet aantrekkelijk voor knaagdieren en insecten zoals termieten.
  4. De isolatiewaarde neemt nauwelijks af.
  5. Het isolatiemateriaal is bestand tegen vocht en is schimmelbestendig.

Een nadeel van kurk als isolatiemateriaal is dat het in de initiële aanschaf duurder is dan andere materialen. Echter, doordat kurk langer mee gaat en de isolatiewaarde nauwelijks afneemt, is het op langere termijn geen duurdere aankoop. 

Is kurk isolatie duur?

Nee, in vergelijking tot andere materialen die maar beperkt meegaan is kurk isolatie niet duur, zeker wanneer je kijkt naar de isolatiewaarde van kurk vergeleken met andere materialen. Door de unieke samenstelling van het materiaal is kurk onbeperkt in zijn mogelijkheden en levensduur. Kurk als isolatie is dus geen dure, maar een duurzame keuze.

Wat is de R-waarde van isolatiekurk?

In simpele taal geeft de R-waarde van isolatiemateriaal aan hoe goed het isoleert. Hoe groter het getal, des te moeilijker is het voor warmte om door het materiaal heen te gaan. Een groter R getal betekent dus betere isolatie.

De exacte R-waarde hangt van kurk isolatie hangt af van verschillende factoren. De dikte van de isolatiekurk speelt een rol, maar ook of en hoe deze geëxpandeerd is. Kurk heeft wel een zeer goede λ (lambda) waarde: tussen de 0.038 – 0.040 W/mK.

Is kurk isolatie vochtwerend?

Kurkisolatie is waterafstotend, schimmel bestendig, en dampopen. Hierdoor worden condensproblemen voorkomen. Dankzij deze vochtwerende eigenschappen en lage risico op vochtindringing kan het goed toegepast worden in bijvoorbeeld dakconstructies of muren.

Verschillende diktes isolatiekurk

Het belangrijkste aan isolatiekurk is natuurlijk dat het goed isoleert. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Zo speelt de dikte van het isolatiekurk een rol, maar ook de manier waarop het vervaardigd is. Geëxpandeerde kurk heeft bijvoorbeeld andere eigenschappen dan kurk op rol of gevelkurk. Dit maakt het lastig om aan te geven hoe dik isolatiekurk moet zijn. Wij bieden kurk aan in dikten tussen 2mm en 70mm, afhankelijk van het product. Als u niet zeker weet welke dikte voor jou geschikt is, dan kun je contact met ons opnemen zodat wij verder kunnen helpen.

Hoe gebruik je kurk isolatieplaten?

Kurk isolatieplaten zijn er in verschillende vormen met verschillende toepassingen. Gevelkurk zijn bijvoorbeeld platen die specifiek ontwikkeld zijn om gevels te bekleden en dus voor buitengebruik. Daarnaast zijn er kurkplaten zoals de geëxpandeerde kurkplaten die uitermate geschikt zijn voor warmte-isolatie. Isolatie kurk op rol is voornamelijk te gebruiken als spouw-, dak-, of vloerisolatie. Ook kan het als ondervloer voor verschillende vloeren dienen.

Hoe bevestig je kurk isolatie?

Binnenshuis raden we aan om de kurkplaten te monteren met een tweezijdige contactlijm. Deze lijm is geschikt voor hout, beton, steen of ander plaatmateriaal. Ga je kurk buiten monteren? Dan is het beter om een watervaste montagekit te gebruiken.

Is er speciaal onderhoud nodig voor kurkisolatie?

Wanneer je besluit om je gevel met kurk te isoleren is hier geen extra of speciaal onderhoud voor vereist. Je kunt eenvoudig de muur met bijvoorbeeld een tuinslang schoon spuiten. Is het vuil hardnekkiger en lukt het niet met een tuinslang? Dan kan je het proberen met reinigingsmiddel dat is bedoeld voor het schoonmaken van de gevel. Dit kan prima met een neutraal reinigingsmiddel.