Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Veelgestelde vragen

1 Kurk producten

1.1 Hoe kan ik de kurk het beste in de juiste maat snijden?

Wij verkopen kurk van de rol per strekkende meter, maar onze kurk is gemakkelijk zelf op maat te snijden. U kunt dit doen door met een scherp stanleymes de kurk af te snijden langs een lange lat. Op deze manier kunt u de kurk recht afsnijden. Als het stanleymes goed scherp is, brokkelt de kurk niet af.

1.2 Ik heb de kurk van de rol en de lijm ontvangen, maar ik begrijp niet helemaal hoe ik te werk moet gaan. Hoe werkt dit?'

Onze kurk van de rol en de kurkplaten kunt u op de muur bevestigen met onze tweezijdige contactlijm. Deze lijm moet op een muur aangebracht worden met een lijmroller. Voordat u de lijm aanbrengt op de muur, moet de muur goed ontvet worden. U brengt een laag lijm aan op de muur en een laag op de kurk. Laat dit allebei drogen (totdat het transparant is) en breng het vervolgens in contact met elkaar. Goed aandrukken en uw kurkwand is klaar voor gebruik! De tweezijdige contactlijm is geschikt voor het verlijmen van kurk van de rol of kurkplaten op fijn- en grof gestucte muren, spachtelputz en beton.

1.3 Ik wil graag een kurkwand maken waar ik posters en tekeningen op kan prikken. Welke dikte kurk raadt u aan?

Als u de kurk als prikwand wilt gebruiken, raden wij een minimale dikte van 8 mm aan. De reden hiervoor is dat de gemiddelde punaise 8 mm lang is. Als de kurk dan 8 mm dik is, gaat de punaise hier niet doorheen en beschadigd het de ondergrond (muur, kast, deur etc.) niet.

1.4 Wat is het verschil tussen een voorgelijmde en een niet-voorgelijmde rol kurk?

Bij voorgelijmde kurk lijmen wij de kurk alvast voor in onze werkplaats. Wij leveren de kurk, inclusief een emmer met de juiste hoeveelheid lijm en een lijmroller mee. Dit geldt alleen voor kurk op rol dus niet voor vloeren. U hoeft dan alleen nog de ondergrond te lijmen met de meegeleverde lijm. Vergeet hierbij niet de ondergrond eerst te ontvetten! Als de lijm op de ondergrond droog is (de lijm is wit als het nat is, transparant als het droog is), kunt u de kurk aanbrengen op de ondergrond. 

Bij niet-voorgelijmde kurk moet u zelf kurklijm en gereedschap mee bestellen. Het voordeel van voorgelijmde kurk vergeleken met niet-voorgelijmde kurk is dat u niet onnodig meer lijm besteld dan dat u nodig heeft.

Algemene vragen

Wat is kurk?

Kurk is een materiaal wat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. En niet zomaar een materiaal want het is zeer duurzaam en kent vele handige eigenschappen. Iedereen kent de kurk van een fles wijn wel. Van oudsher ideaal voor het afdichten van flessen. Tegenwoordig hebben we wel meer doeleinden voor het sterk isolerende materiaal. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan vloerenwanden en zelfs gevels.

Hoe dik moet kurk zijn voor prikbord?

Voor het zelf maken van een prikbord is het altijd handig om vooruit te kijken hoe het gebruikt gaat worden. Hou vooral rekening met wat voor punaises er gebruikt gaan worden, maar denk ook aan wat voor achtergrond het prikbord krijgt. Zo wordt er voor een stenen achterwand aangeraden om iets dikker kurk te nemen voor een prikbord. De gemiddelde lengte van een punaise is ongeveer 0,8 cm. Dus raden wij voor een prikbord ook de minimale dikte van 0,8 cm aan, zodat u de achterwand niet beschadigd. 

Is kurk brandbaar?

Men denkt vaak dat kurk een zeer brandgevaarlijk materiaal is. Dit is echter niet het geval. Brandklasse is een schaal is van A tot F wat aanduidt hoe brandbaar een materiaal is, waarin A onbrandbaar en F zeer brandbaar is. Kurk heeft als brandklasse B2 wat staat voor zeer moeilijk brandbaar. Dit is een van de redenen waarom kurk een uiterst geschikt isolatiemateriaal is. 

Is kurk duurzaam?

Kurk is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Daarnaast is Kurk te recyclen zonder dat er dan giftige afvalstoffen vrij komen. Ook wordt kurk op een zeer natuurvriendelijke manier gewonnen. Als een kurkeik minimaal 25 jaar is kan elke 9 jaar de schors verwijderd worden. Dit heeft geen verdere gevolgen voor de boom. 

Waar komt kurk vandaan?

Kurk komt van de kurkeik. Dit is een boom waar elke 9 jaar de schors van af gehaald kan worden. Hiervoor moet de boom wel minstens 25 jaar oud zijn. Deze bomen komen voornamelijk voor in Portugal en Spanje. Hier is het klimaat ideaal voor het groeien van kurk. Ook in China wordt wel kurk gewonnen, maar de beste kwaliteit kurk komt uit Portugal. 

Hoe wordt kurk gemaakt?

Kurk wordt eerst geoogst van een kurkeik. Dit doen ze door de bast te verwijderen als de boom daar klaar voor is. Zie het als het scheren van een schaap, de boom verliest zijn jasje, maar heeft er geen last van als het op het juiste moment gebeurt. Vervolgens wordt de bast gekookt waardoor het gereinigd wordt en een hogere dichtheid krijgt. Nu is het kurk en kan het verder verwerkt worden bijvoorbeeld tot isolatie kurk op rol.

Waar is kurk van gemaakt?

Kurk komt van een boom, de kurkeik. Van de bast van deze boom wordt het eindproduct kurk gemaakt. De bast wordt op een manier verwijderd die de boom niet schaadt. Van deze bast wordt kurk gemaakt door het te koken. Na het koken is het in principe al kurk, maar kan het nog naar verschillende eindproducten verwerkt worden.

Waar kan ik kurk kopen?

Aan te raden is om kurk bij een specialist te halen. Kurk24 is dé kurkspecialist van de Benelux met een assortiment groter dan 800 kurk producten.