• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

 

Wat is kurk?

Kurk is een materiaal wat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. En niet zomaar een materiaal want het is zeer duurzaam en kent vele handige eigenschappen. Iedereen kent de kurk van een fles wijn wel. Van oudsher ideaal voor het afdichten van flessen. Tegenwoordig hebben we wel meer doeleinden voor het sterk isolerende materiaal. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan vloeren, wanden en zelfs gevels.

 

Hoe dik moet kurk zijn voor prikbord?

Voor het zelf maken van een prikbord is het altijd handig om vooruit te kijken hoe het gebruikt gaat worden. Hou vooral rekening met wat voor punaises er gebruikt gaan worden, maar denk ook aan wat voor achtergrond het prikbord krijgt. Zo wordt er voor een stenen achterwand aangeraden om iets dikker kurk te nemen voor een prikbord. De gemiddelde lengte van een punaise is ongeveer 0,8 cm. Dus raden wij voor een prikbord ook de minimale dikte van 0,8 cm aan, zodat u de achterwand niet beschadigd. 

 

Is kurk brandbaar?

Men denkt vaak dat kurk een zeer brandgevaarlijk materiaal is. Dit is echter niet het geval. Brandklasse is een schaal is van A tot F wat aanduidt hoe brandbaar een materiaal is, waarin A onbrandbaar en F zeer brandbaar is. Kurk heeft als brandklasse B2 wat staat voor zeer moeilijk brandbaar. Dit is een van de redenen waarom kurk een uiterst geschikt isolatiemateriaal is. 

 

Is kurk duurzaam?

Kurk is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Daarnaast is Kurk te recyclen zonder dat er dan giftige afvalstoffen vrij komen. Ook wordt kurk op een zeer natuurvriendelijke manier gewonnen. Als een kurkeik minimaal 25 jaar is kan elke 9 jaar de schors verwijderd worden. Dit heeft geen verdere gevolgen voor de boom. 

 

Waar komt kurk vandaan?

Kurk komt van de kurkeik. Dit is een boom waar elke 9 jaar de schors van af gehaald kan worden. Hiervoor moet de boom wel minstens 25 jaar oud zijn. Deze bomen komen voornamelijk voor in Portugal en Spanje. Hier is het klimaat ideaal voor het groeien van kurk. Ook in China wordt wel kurk gewonnen, maar de beste kwaliteit kurk komt uit Portugal. 

 

Hoe wordt kurk gemaakt?

Kurk wordt eerst geoogst van een kurkeik. Dit doen ze door de bast te verwijderen als de boom daar klaar voor is. Zie het als het scheren van een schaap, de boom verliest zijn jasje, maar heeft er geen last van als het op het juiste moment gebeurt. Vervolgens wordt de bast gekookt waardoor het gereinigd wordt en een hogere dichtheid krijgt. Nu is het kurk en kan het verder verwerkt worden bijvoorbeeld tot isolatie kurk op rol.

 

Waar is kurk van gemaakt?

Kurk komt van een boom, de kurkeik. Van de bast van deze boom wordt het eindproduct kurk gemaakt. De bast wordt op een manier verwijderd die de boom niet schaadt. Van deze bast wordt kurk gemaakt door het te koken. Na het koken is het in principe al kurk, maar kan het nog naar verschillende eindproducten verwerkt worden.

 

Waar kan ik kurk kopen?

Aan te raden is om kurk bij een specialist te halen. Kurk24 is dé kurkspecialist van de Benelux met een assortiment groter dan 800 kurk producten. 

 

Hoe zit het met het verkleuren van kurk na verloop van tijd?

Na verloop van tijd verkleurt kurk door UV-straling. Vooral bij gekleurde producten wordt de kleur na verloop van tijd lichter. Dit komt omdat kurk van nature geen vocht opneemt, zodat de kleurlaag er als het ware bovenop ligt. Kurk is een natuurproduct dat leeft, en wat leeft verandert ook. 

 

Hoe onderhoud ik mijn kurkproducten?

Kurk kleding kan worden gewassen in lauw water, u kunt mild wasmiddel of een milde zeep gebruiken. Meestal is het echter voldoende om de kurk met een vochtige doek af te wrijven. Kurkproducten hoeven niet behandeld te worden voor gebruik, zoals het geval is met leder.

 

Kan kurk tegen water?

Ja, kurk is waterafstotend en hoeft dus niet vooraf behandeld te worden, zoals bij leer het geval is. Een ring van kurk kan je laten zitten als je je handen wast. Een goed voorbeeld van de waterbestendigheid van kurk is een wijnfles met een kurken stop.

 

Kan ik vlekken van bijv. rode wijn en mayonaise nog van de kurk verwijderen?

Ja, omdat kurk waterafstotend is, trekt het geen vuil of vocht aan.  Vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd door het product met een vochtige doek en zachte zeep schoon te maken.

 

Kurk producten

 

Hoe kan ik de kurk het beste in de juiste maat snijden?

Wij verkopen kurk van de rol per strekkende meter, maar onze kurk is gemakkelijk zelf op maat te snijden. U kunt dit doen door met een scherp stanleymes de kurk af te snijden langs een lange lat. Op deze manier kunt u de kurk recht afsnijden. Als het stanleymes goed scherp is, brokkelt de kurk niet af. 

 

Ik heb de kurk van de rol en de lijm ontvangen, maar ik begrijp niet helemaal hoe ik te werk moet gaan. Hoe werkt dit?'

Onze kurk van de rol en de kurkplaten kunt u op de muur bevestigen met onze tweezijdige contactlijm. Deze lijm moet op een muur aangebracht worden met een lijmroller. Voordat u de lijm aanbrengt op de muur, moet de muur goed ontvet worden. U brengt een laag lijm aan op de muur en een laag op de kurk. Laat dit allebei drogen (totdat het transparant is) en breng het vervolgens in contact met elkaar. Goed aandrukken en uw kurkwand is klaar voor gebruik! De tweezijdige contactlijm is geschikt voor het verlijmen van kurk van de rol of kurkplaten op fijn- en grof gestucte muren, spachtelputz en beton.

 

Ik wil graag een kurkwand maken waar ik posters en tekeningen op kan prikken. Welke dikte kurk raadt u aan?

Als u de kurk als prikwand wilt gebruiken, raden wij een minimale dikte van 8 mm aan. De reden hiervoor is dat de gemiddelde punaise 8 mm lang is. Als de kurk dan 8 mm dik is, gaat de punaise hier niet doorheen en beschadigd het de ondergrond (muur, kast, deur etc.) niet.

 

Wat is het verschil tussen een voorgelijmde en een niet-voorgelijmde rol kurk?

Bij voorgelijmde kurk lijmen wij de kurk alvast voor in onze werkplaats. Wij leveren de kurk, inclusief een emmer met de juiste hoeveelheid lijm en een lijmroller mee. U hoeft dan alleen nog de ondergrond te lijmen met de meegeleverde lijm. Vergeet hierbij niet de ondergrond eerst te ontvetten! Als de lijm op de ondergrond droog is (de lijm is wit als het nat is, transparant als het droog is), kunt u de kurk aanbrengen op de ondergrond. 

Bij niet-voorgelijmde kurk moet u zelf kurklijm en gereedschap mee bestellen. Het voordeel van voorgelijmde kurk vergeleken met niet-voorgelijmde kurk is dat u niet onnodig meer lijm besteld dan dat u nodig heeft.

 

Wand kurk

 

Hoe bevestig ik kurktegels aan de muur?

De muur moet glad, effen en stofvrij zijn. Je lijmt zowel je muur als de achterkant van je kurk, en wacht dan tot de lijm transparant is opgedroogd (ongeveer 60 minuten). Snij de wandtegel netjes af met een scherp stanleymes. Gebruik een handroller om de lucht onder de tegels vandaan te duwen en ervoor te zorgen dat de kurktegels goed hechten. 

 

Moet je een ongeschilderde wandkurk beschermen?

Nee, wandkurk heeft nauwelijks extra bescherming nodig. Als u wandkurk in een keuken of badkamer wilt installeren, raden wij aan de muur te schilderen. Dit is te wijten aan zeep-, kalk- en vetresten.

 

Kurk rollen

 

Hoe kan ik kurk op maat maken?

Met een scherp stanleymes kunt u kurk in rollen of kurktegels met een dikte van 4-5 mm snijden. 

 

Prikbord van kurk

 

Wanneer is kurk geschikt als prikbord?

Kurk is geschikt als prikbord vanaf een dikte van 5 mm. Voor dit doel bevelen wij kurk op rol aan. Als u de voorkeur geeft aan dikkere kurk die u gemakkelijk met een punaise kunt doorprikken, bevelen wij de akoestische 10 mm kurktegels aan. Wij leveren ook zelfklevende prikborden in een reeks kleuren.

 

Mode & Lifestyle

 

Waar wordt kurkstof voor gebruikt?

Kurkstof is zeer veelzijdig. U kunt tassen van kurk maken, portemonnees, wandkleden, huisdecoratie, handwerken, borduurwerk en nog veel meer! Bovendien bestaat kurk, in tegenstelling tot zijn concurrenten leder en vinyl, voor 50% uit lucht, zodat het superlicht is en bovendien buigzaam, zacht en soepel.

 

Kurk vloeren

 

Welke kurkvloer moet ik kiezen als ik die wil combineren met vloerverwarming? 

De beste manier om warmte te geleiden is via een kurkvloer met een hoge dichtheid en een dikte tot 4 mm. Dit zorgt ervoor dat de weerstandswaarde zo laag mogelijk is.

 

Hoe bescherm ik een ongelakte zwevende en/of direct gelijmde kurkvloer?

Niet geverniste kurkvloeren moeten altijd worden beschermd door vernis op de vloer aan te brengen. Breng daartoe drie lagen vernis aan nadat de vloer is gelegd. De vernislagen vormen de slijtlaag van uw kurkvloer, die de weerstand ervan verbetert.

Gebruik bovendien een mild reinigingsmiddel voor wekelijks onderhoud en wij raden aan de vloer enkele keren per jaar te boenen.

Na een paar jaar zal de polijstlaag echter slijten als gevolg van het gebruik. De oplossing is om het te vervangen. Eerst moet u de kurkvloer ontvetten met een speciaal ""afbijtmiddel"", daarna kunt u de kurkvloer licht opschuren. Maak het daarna stofvrij en breng met een roller een of twee nieuwe lagen vernis aan. Niet alleen zal uw kurkvloer weer voor jaren beschermd zijn, hij zal er ook weer prachtig uitzien. Voor een volledige beschrijving en procedure, zie de onderhoudsproducten in onze webshop.

 

Hoe installeer ik een direct gelijmde kurkvloer?

Wij raden u aan een kurkvloer met directe verlijming te laten leggen door een vakman. Een kurktegel is 4 mm dik, wat betekent dat eventuele oneffenheden onmiddellijk na het leggen zichtbaar zullen zijn. Wanneer u een kurkvloer legt (of laat leggen), wordt de vloer altijd geëgaliseerd. De kurktegels worden dan rechtstreeks op de ondervloer gelijmd en later bedekt met verschillende lagen vernis.

 

Hoe kun je een bestaande kurkvloer een andere kleur geven?

Wetende wat we weten, raden we niet aan om een bestaande kurkvloer een kleur te geven. De kans bestaat dat de verf niet aan de kurkvloer hecht en vaak niet het verwachte resultaat geeft. Wij verkopen geen verf of gekleurde afwerkingen.

 

Hoe sterk zijn kurkvloeren?

Kurkvloeren zijn bestand tegen druk en samendrukking. Kurkvloeren kunnen tot 40% worden samengedrukt en geknikt en toch hun normale vorm terugkrijgen dankzij de eigenschappen van de celstructuur van kurk. Kurk is bestand tegen zware belastingen.

 

Waar kan ik kurkvloeren leggen?

Kurkvloeren kunnen in elk type ruimte in uw huis of bedrijf worden geïnstalleerd. Kurk is van nature water- en insectenbestendig. Keukens, woonkamers en slaapkamers zijn enkele van de meest voorkomende plaatsen om kurkvloeren te vinden, omdat ze handig zijn om op te lopen en gemakkelijk schoon te maken.

 

Zijn kurkvloeren een goede optie voor honden of katten?

U bent de beste beoordelaar van het gedrag van uw huisdier. U weet beter dan wie dan ook wat de gewoonten en activiteiten van uw huisdier zijn. Kurkvloeren worden behandeld met vernis. Omdat kurk echter veerkrachtig is en niet tegen druk bestand is, is het oppervlak minder onderhevig aan slijtage dan een op soortgelijke wijze behandelde hardhouten vloer. Goed onderhoud, zoals het gebruik van een kurkreiniger, voorkomt kleine krasjes die door huisdieren kunnen worden veroorzaakt. Als u de klauwen van uw hond of kat trimt, blijft uw vloer er ook mooi uitzien.

 

Wanneer werden kurkvloeren voor het eerst gelegd?

Kurkvloeren werden voor het eerst geïnstalleerd aan het eind van de 19e eeuw. In het begin van de 20e eeuw installeerde Frank Lloyd Wright kurkvloeren in enkele van de openbare gebouwen die hij ontwierp. Veel van deze gebouwen hebben nog steeds deze oorspronkelijke kurkvloeren.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »