• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurkvloer: een duurzame vloer

November 5, 2021 11:22 | André Nienhuis

Wat is een duurzame vloer?

Een vloer is duurzaam wanneer het milieu tijdens de productie ervan zo min mogelijk wordt belast. Dit betekent idealiter dat de vloer bestaat uit natuurlijke grondstoffen, is geproduceerd op een milieuvriendelijke manier en recyclebaar is. Ook het onderhoud dat nodig is speelt een rol. Daarnaast is levensduur misschien wel het belangrijkste kenmerk van een duurzame vloer. Deze levensduur hangt vaak af van de gebruikte grondstoffen. Natuurlijke materialen hebben namelijk vaak een lange levensduur.

 

Welke duurzame vloeren zijn er?

Er is gelukkig genoeg keuze als het gaat om duurzame vloeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 

- Bamboe vloer

- Parketvloer

- Kurkvloer

- Linoleumvloer

- Massief houten vloer

 

Is een houten vloer duurzaam?

Een houten vloer is een duurzame keuze. Dit geldt al helemaal voor een vloer van massief hout. Deze heeft veel milieuvoordelen, ook in tegenstelling tot andere vloeren op basis van hout. Een vloer van massief hout gaat namelijk langer mee dan laminaat of parket omdat je massief hout meerdere keren kan schuren. Ook is de productie van deze vloer milieuvriendelijker. Een massief houten vloer is daarnaast goed recyclebaar, ook omdat er geen lijm in is verwerkt zoals bij laminaat of lamelparket. 

 

Wat is duurzamer: laminaat of PVC?

Hoewel de productie van PVC en laminaat iets minder milieuvriendelijk is dan dat van sommige andere vloeren, hebben PVC en laminaat wel een lange levensduur. Een PVC vloer is erg hard, sterk en bovendien slijtvast. Naast dat hij goed tegen krassen is bestand, kan een PVC vloer ook goed tegen vocht en hoge temperaturen. Hoewel laminaat iets kwetsbaarder is dan PVC, kan ook een laminaatvloer door de sterke toplaag erg lang mee gaan. 

 

Welke vloer is het meest duurzaam?

Het meest duurzaam zijn vloeren die niet alleen milieuvriendelijk geproduceerd zijn, maar ook bestaan uit natuurlijke grondstoffen, recyclebaar zijn en een lange levensduur hebben. Zo heeft een PVC vloer bijvoorbeeld een lange levensduur, maar zijn de productie en de verwerking op de stortplaats ervan minder milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er ook vloeren die voldoen aan alle bovenstaande kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan een vloer van bamboe of kurk. 

 

Hoe lang gaat een kurkvloer mee?

Een vloer van kurk gaat tientallen jaren mee. Afhankelijk van de laklaag aan de bovenkant en het gebruik van de vloer, moet de laklaag na een tijdje vervangen worden. Verder heeft de vloer weinig onderhoud nodig. Grote voordelen van een kurkvloer zijn dat hij goed isoleert en dat er geen bomen voor gekapt worden. De kurk is namelijk afkomstig van de schors van de kurkeik. Hiermee is kurk een 100% natuurlijk product. Deze schors groeit binnen gemiddeld 3 jaar weer aan, waardoor het milieu nauwelijks belast wordt. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »