Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Een kurkvloer is een duurzame vloer

  • Geplaatst op
  • Door André Nienhuis
Een kurkvloer is een duurzame vloer

Een kurkvloer heeft vele voordelen. Zo is kurk geluiddempend, erg veelzijdig, makkelijk te onderhouden en vuil-, water- en stofafstotend. Wat veel mensen niet weten is dat een kurkvloer daarnaast ook erg duurzaam is.

Volledig natuurlijk product

Een kurkvloer is een volledig natuurlijk product. De kurk is afkomstig van de kurkeik, een boom die vooral in Spanje en Portugal voorkomt. Het klimaat en de vruchtbare grond hier zijn perfect voor de kurkboom. Het Portugese kurkbos staat ook wel bekend als ‘montado’. Dit is een uniek landschap, wat naast kurk ook belangrijk is voor de biodiversiteit. Het is namelijk het leefgebied van een aantal bedreigde diersoorten als keizerarenden, wolven, wilde beren en zwarte ooievaars.

 

Hoe kurkeiken de CO2-uitstoot verminderen

Voor het oogsten van kurk worden geen bomen gekapt. De kurk is namelijk afkomstig van de schors van de kurkeik, die om de paar jaar weer aangroeit. Alles van de schors kan worden gebruikt, zowel voor het maken van kurkvloeren als voor bijvoorbeeld mode-items zoals een kurktas. Bij het strippen van de schors wordt de boom niet beschadigd. Is de schors eenmaal verwijderd, dan kan een kurkeik drie tot vijf keer meer CO2 absorberen dan niet geoogste kurkeiken. Aangezien er rond de zestig miljoen kurkeiken zijn, verminderen deze bomen de jaarlijkse uitstoot van CO2 met ongeveer 5%.

 

Niet milieubelastend en recyclebaar

Bij de productie van kurk worden geen chemische producten gebruikt. Kurkvloeren worden altijd voorzien van een slijtvaste toplaag. Hierdoor hebben deze vloeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten vloeren, geen onderhoud met chemische middeltjes nodig. Onze kurkvloer onderhoudsmiddelen in onze webshop zijn dan ook op waterbasis en vrij van oplosmiddelen. Daarnaast is kurk 100% recyclebaar en gebeurt het recyclen bovendien zonder uitstoot van giftige stoffen.

 

Besparen op je stookkosten

Wat niet altijd bekend is, is dat kurk van nature een uitstekend isolatiemateriaal is. Een kurkvloer hoeft om die reden niet altijd gecombineerd te worden met een isolerende ondervloer. Omdat kurk de omgevingswarmte zo goed vasthoudt, kan je op een makkelijke manier besparen op je stookkosten. Ook is het mogelijk om de isolerende werking van kurk te gebruiken in een ondervloer van kurk. Zo’n ondervloer kan niet alleen gecombineerd worden met een kurkvloer, maar ook met bijvoorbeeld een houten vloer of een parketvloer.