Natuurlijke vloerbedekking: tips voor een duurzame vloer
Wanneer je ervoor kiest om een nieuwe vloer te (laten) leggen, wordt er vaak eerst nagedacht over de uitstraling en materiaal van een vloer. Omdat een vloer een belangrijke factor is in de sfeer van een ruimte, is het goed om een weloverwogen keuze te maken.
Daarnaast is ook de functie van een vloer belangrijk. In sommige ruimtes is het belangrijk dat de vloer warmte goed vast houdt en gecombineerd kan worden met een vloerverwarming. In andere kamers is comfort belangrijker.
Welke vloerbedekking is de duurzaamste keuze?
Naast vorm en functie is er een derde factor die steeds meer meetelt: de impact van de vloer op het milieu. Duurzame vloeren met een lage milieubelasting zijn steeds beter betaalbaar geworden. Al deze opties maken het ingewikkeld om een goede keuze te maken. Daarom helpen we je graag door populaire vloerbedekkingen te noemen en te behandelen of zij natuurlijke materialen gebruiken. Kort gezegd: welke natuurlijke vloerbedekking is een duurzame keuze?
Laminaat
Laminaatvloeren zijn in de afgelopen 20 jaar sterk in populariteit toegenomen. Dit komt doordat deze vloerbedekking budgetvriendelijk is. Daarnaast kan kliklaminaat heel eenvoudig zelf gelegd worden.
Toch heeft een laminaat vloerbedekking zijn nadelen. Deze vloeren hebben een kunststof onderlaag, waardoor ze dus geen natuurlijke vloerbedekking meer zijn. Daarnaast is de toplaag van de goedkopere laminaatvloeren vaak dunner, waardoor de levensduur korter is.
In vergelijking met bijvoorbeeld houten vloeren is deze vloerbedekking ook geen duurzame keuze: houten vloeren kunnen vaker geschuurd worden en netjes gehouden worden. Dus bij een exact gelijke behandeling van de twee vloerbedekkingen, zal de houten vloer langer mee gaan.
Houten vloeren
Van alles vloeren op basis van hout heeft een massieve houten vloer de meeste voordelen. Zo gaat deze vloerbedekking langer mee dan laminaat of lamelparket, omdat je massief hout vaker kunt schuren. Hout is een natuurlijke vloerbedekking.
Een nadeel aan hout is de werking door temperatuur. Een vloerbedekking die volledig uit hout bestaat, zal uitzetten door vocht en temperatuur. Daardoor is deze vloer niet geschikt voor vochtige ruimtes. Daarnaast is het ook belangrijk om uit te zoeken of de houtsoort afkomstig is van een duurzame bron.
Ook het noemen waard: bamboe
Niet iedereen denkt meteen aan bamboe als vloerbedekking. Deze vloerbedekking is gemaakt van natuurlijke materialen. Het materiaal groeit bijzonder snel, waardoor er vlot veel geoogst kan worden. Bamboe kan een vrij duurzame keuze zijn, maar dat is het nog niet.
De verwerking van het materiaal en het transport naar het westen belasten het milieu, waardoor dit nog niet een hele milieuvriendelijke keuze is. Ook op het gebied van stijl laat bamboe nog te wensen over: er is nog niet veel variatie beschikbaar. Bamboe is gevoelig voor vocht waardoor het ongeschikt is voor vochtige ruimtes. Tot slot is bamboe ook enigszins gevoelig voor verkleuring.
Kurk
Uiteraard hebben we bij kurk24.nl een duidelijke voorkeur. Toch willen we kurk graag beoordelen op dezelfde manier dat we naar de andere vloeren kijken. Kurk is een natuurlijke vloerbedekking en is een duurzame keuze. Kurk is afkomstig van de kurkeik, specifiek van de schors.
Omdat de schors gebruikt wordt, hoeft de boom dus niet gekapt te worden. Omdat kurk voornamelijk uit Portugal komt, is het transport van kurk naar Nederland ook minder belastend voor het milieu in vergelijking met bijvoorbeeld bamboe. Daarnaast isoleert kurk zowel warmte als geluid bijzonder goed. Daarnaast is deze vloerbedekking van natuurlijke materialen ook beschikbaar als waterdichte vloer.
Kurk heeft echter ook nadelen. De aanschafprijs van een kurkvloer ligt hoger dan andere vloeren: de aanschaf van zo’n vloer kost dus meer. Daarnaast kan een kurkvloer ook gevoelig zijn voor verkleuring door Uv-stralen. Kurkvloeren zijn voorzien van een laklaag, die met enige regelmaat vernieuwd moet worden om de vloer goed te houden.
Lees in onze blog meer over de voor- en nadelen van een kurkvloer.
Linoleum
Linoleum vloerbedekkingen bestaan ook uit natuurlijke materialen. Het hoofdbestanddeel van deze vloeren is lijnolie. Deze olie wordt gemaakt door de zaden van de olievlas uit te persen. Wat overblijft uit dit proces wordt in veevoer verwerkt. Bij het groeien van vlas is het dus belangrijk dat er veel zaden ontwikkelen. Linoleum vloerbedekking is dus op basis van natuurlijke materialen.
Het voordeel van linoleum is dat dit goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Linoneum vloeren kunnen ook goed opgeknapt worden met lichtschuren en wat linoleumverf. Daarnaast is linoleum aardig slijtvast.
Toch heeft dit materiaal ook nadelen. Deze vloerbedekking is onder andere niet waterdicht. Daarnaast is de initiële aanschaf prijzig, omdat kan de vloer vaak alleen gelegd worden door experts. Dit komt doordat het een lastig proces is, wat op zichzelf ook een nadeel is aan deze vloeren.
Zeil en PVC
Zeil en PVC zijn zogenaamde ‘petro-based’ vloerbedekkingen. Dit betekent dat deze vloerbedekkingen worden gemaakt met kunststoffen op basis van aardolie. Daarmee wordt snel duidelijk dat zeil en pvc niet de meest duurzame keuze is. PVC leent zich wel zeer goed voor een combinatie met vloerverwarming.
Steen, beton en tegels
Stenen vloerbedekkingen en beton zijn beide zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming. Deze vloerbedekkingen (gegoten of cementgebonden) vloeren gaan relatief ook lang mee. Een stenen vloerbedekking is gemaakt van natuurlijke materialen; betonnen vloeren zijn kunstmatig.
Het verzamelen van de grondstoffen van deze vloeren kost echter wel veel energie. Ook de productie van de vloeren zelf en transport geeft een zekere belasting op het milieu. Dit zie je vooral natuursteen zoals graniet, marmer, of leisteen.
Conclusie
Het is heel moeilijk om één vloerbedekking als de meest milieuvriendelijke keuze aan te wijzen. Zowel houten vloeren als kurk vloerbedekkingen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Daarmee zou je deze vloeren kunnen omschrijven als natuurlijke vloerbedekkingen. Bamboevloeren vallen ook onder deze noemer, maar belasten vanwege transport het milieu meer dan lokaal geproduceerd hout of kurk.
Welke vloer de meest duurzame keuze is, is allereerst een afweging van verschillende factoren over de vloerbedekking in het algemeen, zoals:
- Hoe worden de grondstoffen van de vloer gewonnen?
- Heeft de vloer (milieu)keurmerken?
- Wat is de levensduur van de vloer?
- Is er sprake van milieubelasting doordat het materiaal een lange weg vervoerd moet worden?
Daarnaast zijn er ook persoonlijke factoren die een rol spelen, zoals:
- Wordt de vloer gecombineerd met een vloerverwarming?
- Moet de vloer in een vochtige ruimte liggen?
- Zijn er uitvoeren van de vloer beschikbaar die in het interieur passen?
Door deze vragen goed af te wegen tegen elkaar, kun je de meest geschikte natuurlijke vloerbedekking voor jouw woning kiezen. Heb je vragen over kurk als vloerbedekking? Neem dan contact met ons op, zodat wij je kunnen helpen bij het maken van de keuze.