• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Hoe vernis je kurk?

December 23, 2021 14:46 | André Nienhuis

Wat is vernis?

Vernis is een kleurloze lak die je aanbrengt op een verflaag of ander materiaal. Deze laag werkt als bescherming tegen vocht, zonlicht, vuil en krasjes. De vernislaag zorgt daarnaast voor een mooie afwerking. Niet alleen vloeren, maar ook meubels, wanden, deuren en kozijnen kan je voorzien van vernis. Afhankelijk van het gebruik en het verdere onderhoud heb je meestal een paar jaar plezier van het vernissen. 

  

Welke vernis heb je nodig voor kurk?

Niet alle vernis soorten zijn geschikt in combinatie met kurk. Zo is het belangrijk om geen vernissen voor hout te gebruiken. Deze vernis wordt namelijk te hard en gaat daardoor snel barsten. Een watergedragen vernis, afgestemd op kurk, werkt het beste.

   

Wat is het verschil tussen lak en vernis?

Net als lak biedt vernis een beschermingslaag tegen invloeden van buitenaf. Vernis wordt ook wel blanke lak genoemd. Het is namelijk altijd transparant. Lak lijkt meer op verf en is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Met vernis behoud je de originele tekening en structuur van de onderlaag, in tegenstelling tot bij lak.

Hoe moet je kurk vernissen?

Voordat je aan de slag gaat met het vernissen van je kurken ondergrond is het belangrijk dat de ondergrond stofvrij, vetvrij en geschuurd is. Het vernissen zelf doe je, net als bij verven, met een roller of kwast. Meestal is het nodig om meerdere lagen vernis aan te brengen op je kurkwand, kurkvloer of meubel voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat de vernislaag tussendoor helemaal opdroogt. Ben je klaar, wacht dan bij een kurkvloer het liefst 48 uur voordat je de meubels weer terugplaatst.

 

Hoe moet ik vernis van kurk verwijderen?

Zit er een oude vernislaag, dan moet deze eerst worden verwijderd. Dit lukt vaak het beste met een schuurmachine of schuurpapier in combinatie met een verfkrabber. Gebruik bij voorkeur geen agressieve afbijtmiddelen, aangezien kurk hier te kwetsbaar voor is. Ook bij schuren is het belangrijk om voorzichtig te zijn, zodat je de kurken ondergrond niet beschadigd.

   

Hoe vaak moet je een kurkvloer lakken of vernissen?

Hoe vaak je een kurkvloer opnieuw moet vernissen is erg afhankelijk van de intensiteit van gebruik en van de manier waarop je de vloer hebt onderhouden. Meestal duurt het een paar jaar voordat de vernislaag of laklaag slijt door gebruik. Het helpt wanneer je jouw kurkvloer regelmatig schoonmaakt met een mild reinigingsmiddel en een paar keer per jaar goed schoonboent. Op die manier heb je langer plezier van de bescherming en glans die de vernis biedt en gaat je kurkvloer bovendien langer mee.

 

Bekijk hier al onze kurk afwerking producten of neem contact met ons op als je meer wilt weten over het vernissen van je kurkvloer.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »