Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Kurk verven

  • Geplaatst op
  • Door André Nienhuis
Kurk verven

Dat kurk een divers product is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Het is isolerend, elastisch, vrijwel luchtdicht, geluiddempend, vochtbestendig en nog veel meer. Het is dan ook niet gek dat we kurk vandaag de dag voor van alles gebruiken. We maken er vloerbedekking, wanddecoratie, prikborden, dobbers, kleding, terrarium achterwanden, onderzetters en zelfs meubels van. Als er dan een nadeel te noemen valt aan kurk, is dat de kleur niet per se heel vrolijk is. Maar ook dat kun je oplossen! Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

Verf kurk in de kleur naar wens

De oplossing om de kleur van kurk naar wens aan te passen is heel simpel: je kunt kurk verven. In wel elke kleur die je maar wenst. Je moet echter wel bedenken dat kurk een aantal specifieke eigenschappen heeft waar je rekening mee moet houden als je het gaat verven. Doe je dit niet, dan krijg je waarschijnlijk niet het resultaat dat je voor ogen had. 

 

Kurk verven of beitsen?

Voordat je kurk gaat verven, moet je van tevoren bedenken of je de kurkstructuur in jouw kurkwand of kurkvloer wilt blijven zien. Als je dit wilt dan moet je voor een gekleurde beits gaan. Je kunt beits in veel verschillende kleuren krijgen, zodat je kurk volledig naar wens kunt kleuren. Na een behandeling van kurk met beits is de kurkstructuur nog steeds zichtbaar. De kurk heeft echter een andere kleur gekregen. 

 

Wil je juist dat de kurkstructuur niet meer zichtbaar is, dan kun je kurk verven met een dekkende verf. Een watergedragen polyurethaan lak leent zich hiervoor het beste, doordat het goed uithardt en de kurk hiermee van een beschermlaag voorziet. Na het verven van kurk met een watergedragen polyurethaan lak is de kurkstructuur niet meer zichtbaar. Wel behoud je natuurlijk de isolerende en geluiddempende en vochtbestendige eigenschappen. 

 

Waar moet je om denken bij het verven van kurk? 

Zoals eerder aangegeven is het verven van kurk heel goed mogelijk, maar je moet wel rekening houden met de eigenschappen van kurk. We leggen hier uit welke eigenschappen dit zijn en hoe je er bij het verven van kurk rekening mee kunt houden. 


Kurkverf kopen?

 

  • Kurk verven die al is voorzien van een laklaag

Als jouw kurken vloer of wand al is voorzien van een laag wand kurklak of vloer kurklak, dan is het zaak dat je dit eerst schuurt. De laklaag is namelijk heel hard en glad, waardoor een nieuwe laklaag niet hecht. Doe je dit niet, dan bladdert jouw nieuwe laag er binnen de kortst mogelijke keren vanaf. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Schuur daarom de laklaag licht op met fijn schuurpapier. Zo maak je het oppervlakte van de laklaag ruw, waardoor een nieuwe laklaag wel kan hechten.  

 

  • De open structuur en absorberende werking van kurk 

Door de open structuur van kurk heeft het een absorberende werking. Dit betekent dan ook dat als je onbehandeld kurk verft, er veel verf verdwijnt in kieren en naden. Om tot een mooi resultaat te komen moet je de eerste laag royaal en gelijkmatig aanbrengen. Laat deze laag goed drogen, zodat een volgende laag zich mooi kan hechten en je een glad en strak eindresultaat krijgt. 

 

  • Gebruik altijd primer bij een dekkende afwerking van kurk

Als je kurk met een dekkende laag watergedragen verf wilt bedekken, dan is het altijd aan te raden om eerst een laag primer aan te brengen. Watergedragen verf kan worden aangetast door stoffen die van nature in kurk zitten. Met het aanbrengen van een laag primer bescherm je als het ware de watergedragen verf tegen deze stoffen. Hierdoor blijft de verf goed zitten en voorkom je aantasting en verkleuring van de verf. 

 

Enthousiast geworden? Kies dan een gekleurde beits of onze kurkverf en ga aan de slag! Indien je verdere vragen hebt, neem dan eenvoudig contact op met onze klantenservice.