• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Visgraat vloeren: alles over deze trend in (kurk)vloeren

September 22, 2021 14:18 |

Visgraat vloeren zijn populaire vloeren die al sinds de Middeleeuwen gelegd worden - destijds voornamelijk in kastelen en paleizen. Hoewel sinds die tijd steeds geïnnoveerd is, blijft het centrale punt van deze visgraat parketten het patroon: door de planken op een specifieke manier te leggen krijgt deze vloer het karakteristieke uiterlijk.

Tegenwoordig worden visgraat vloeren steeds populairder. Ondanks dit alles zijn de meeste visgraat vloeren nog steeds van hout, terwijl andere materialen ook uitstekende opties zijn: bijvoorbeeld kurk!

 

Wat is een visgraat vloer?

Visgraat vloeren zijn (van oudsher houten) vloeren, bestaande uit planken van dezelfde lengte en breedte. Deze planken worden schuin en haaks tegen elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat een visgraatpatroon. Visgraat parketten worden sinds de middeleeuwen al gelegd en met goede reden: het design is enorm interessant, zonder dat het overheersend is. 

Vroeger werden visgraat parketten afgewerkt met een zogeheten ‘band en bies’. Dit blijft een populaire keuze in een herenhuis of oudere gebouwen om de klassieke uitstraling te behouden. Tegenwoordig wordt de visgraat vloer tot aan de muur gelegd. Deze strakkere afwerking geeft een moderne sfeer.

een visgraat kurkvloer

Wat is walvisgraat?

Walvisgraatvloeren zijn een vorm van visgraatvloeren. Bij een walvisgraat parket zijn de planken zijn groter en breder dan bij de visgraatvloeren. Walvisgraatvloeren zijn dus grote visgraat parketten. Dit geeft een heel andere uitstraling. Doordat er andere afmetingen voor de planken gebruikt worden kan deze vloer niet in iedere ruimte geplaatst worden

Omdat walvisgraatvloeren groter zijn dan visgraatvloeren, zijn er minder ‘visgraat punten’ zichtbaar. Deze grotere planken raden we vooral aan in grotere ruimtes. In de kleine ruimtes is de visgraat vloer een prachtige optie.

 

Wat is het verschil tussen visgraat en Hongaarse punt?

Hoewel de beide vloeren op elkaar lijken, zitten er wel degelijk verschillen tussen visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren. Bij een parket met een Hongaarse puntpatroon worden de planken onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd, waarbij de uiteinden tegen andere uiteinden liggen. Hierdoor ontstaat een symmetrische uitstraling: een soort punt die ook de sergeantsstreep genoemd wordt. Bij visgraat vloeren worden de planken trapsgewijs gelegd, waardoor er minder sprake is van duidelijke punten in de vloer.

 

Visgraat vloeren onderhouden

Wanneer je ervoor kiest om een visgraat vloer te leggen, wil je ook graag weten hoe je deze mooi en schoon houdt. Hier hebben kurk visgraatvloeren ten opzichte van houten visgraatvloeren een voordeel. Zandkorrels kunnen houten vloeren bekrassen, doordat het beschadigingen in de afwerking veroorzaakt. Een kurkvloer is hier minder gevoelig voor dankzij de natuurlijke porositeit (kleine gaatjes in het materiaal) van kurk.

Net zoals de houten variant is het voor een kurk visgraatvloer verstandig om deze te onderhouden met een (kurk)lak. Hiermee bescherm je de vloer tegen zonlicht, vocht en vuil. In een andere blog hebben we in meer detail beschreven hoe je een kurkvloer kunt onderhouden.

 

Visgraat vloer leggen

Een visgraat vloer kun je zwevend leggen, maar ook verlijmen op een egale ondergrond. Welke optie het beste is, hangt af van de specifieke ondergrond. Bij Kurk24 adviseren wij graag hoe je het beste de vloer kunt leggen. Wij hebben in een blog uitgelegd waar je op moet letten bij het leggen van een kurkvloer, maar je kunt er ook voor kiezen om de vloer te laten leggen door ons.

 

Kurk visgraatvloeren

Wanneer je de keuze maakt om een visgraatvloer te laten leggen, overweeg dan zeker ook de kurk opties. Kurk heeft verschillende eigenschappen waarmee het een uitstekend materiaal is om als vloer te gebruiken. Kurk dempt geluid en houdt warmte vast. Daarnaast is het een natuurlijk materiaal en is milieuvriendelijk. Deze vloeren zijn op iedere ondergrond aan te leggen. Wij kunnen de visgraat delen ook voorzien van een V-groef - soms ook facetrand genoemd. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Kurk visgraatvloeren

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »