• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Wat is het verschil tussen visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren?

November 4, 2021 17:19 | André Nienhuis

Een houten vloer is al jaren populair en dat komt onder meer door de stijlvolle uitstraling en warme sfeer. Bij het leggen van een houten vloer zijn er bovendien allerlei keuzes uit legpatronen die elk voor een unieke look zorgen. Visgraat en Hongaarse punt zijn wat dat betreft echte designtrends, maar wat is het verschil tussen deze legmethoden? Dat ontdek je hier aan de hand van een uitleg over visgraat en Hongaarse punt en de specifieke legmethoden.

 

Wat zijn visgraatvloeren?

De vraag “wat is een visgraat vloer?” wordt vaak gesteld. Visgraat verwijst naar een legpatroon om een visgraatvloer te realiseren. Een van de kenmerken van deze legmethode is dat er sprake is van een klassieke en luxe uitstraling. De benaming is te danken aan het patroon dat de vorm van een visgraat heeft. Het is tegenwoordig helemaal hip en trendy om een visgraatvloer in huis te hebben, maar ook op kantoren is deze legmethode populair vanwege de exclusieve look. Het klassieke karakter van visgraat is altijd aanwezig geweest. Dat is ook een reden dat er vroeger in herenhuizen voor deze vloer werd gekozen.

 

Legwijze van visgraatvloeren

Het unieke patroon van visgraat komt tot stand door de vloerdelen haaks en schuin tegen elkaar aan te plaatsen ofwel loodrecht op elkaar. Zodra er enkele vloerplanken op deze manier zijn gelegd, is het typische visgraatmotief direct herkenbaar. Als de vloer gereed is, lijkt het patroon op een zigzagmotief.

 

Wat zijn Hongaarse punt vloeren?

Hongaarse punt verwijst naar een legpatroon om daarmee een Hongaarse punt vloer te creëren. Het betreft hier een vloer die een luxe en ruimtelijke uitstraling heeft, waarbij er sprake is van een rustige en stijlvolle look. Het chique karakter van Hongaarse punten vloeren heeft altijd bestaan en daarom was deze vloer in het verleden zeer populair in herenhuizen. Er is nu sprake van herleving van deze trend, zodat er veel vraag is naar het leggen van vloeren met het patroon van een Hongaarse punt.

 

Legwijze van Hongaarse punt vloeren

Het originele motief van Hongaarse punt komt tot uitdrukking door vloerdelen in een hoek van 45 of 60 graden aan te brengen. Er ontstaat door dit legpatroon als het ware een naad in vloer met een punt. Hierdoor lijkt het motief op sergeantstrepen. Bovendien worden de planken bij dit legpatroon schuin afgezaagd.

 

Het verschil tussen een visgraat vloer en een Hongaarse punt

Visgraat en Hongaarse punt lijken wel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. De planken komen bij een visgraatmotief bijvoorbeeld in een hoek van 90 graden tegen elkaar. Bij Hongaarse punt betreft de hoek 45 of 60 graden. Hierdoor oogt een Hongaarse punt vloer net wat rustiger en strakker dan een visgraatvloer.

 

Ook is er een verschil op te merken in de belijning en groeven. Er is sprake van een trapsgewijze groef bij visgraat en bij Hongaarse punt is dat niet het geval. Bij dit legpatroon zijn de uiteinden aan de bovenkant tegen elkaar geplaatst. Er ontstaan bij Hongaarse punt rechte lijnen in plaats van een trapsgewijs patroon, zoals bij een visgraatvloer.

 

Deze patronen gaan dus over de legwijze van de vloer, en niet het materiaal van het parket. Dit betekent dat een visgraat kurkvloer dus heel goed kan. Daarmee geniet je van de voordelen van kurk als materiaal voor een vloer én de visgraat trend!

 

Bekijk ook onze andere kurkvloeren of neem contact op met de klantenservice indien je verdere vragen aan ons hebt.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »