• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Wat is kurk en waar komt het vandaan?

March 31, 2020 15:34 | André Nienhuis

Iedereen weet wel wat kurk is, met als bekendste voorbeelden natuurlijk wijn kurken. Zodra je iemand vraagt wat kurk precies is, waar het van vandaan komt en welke producten er allemaal met kurk wordt gemaakt, kunnen niet veel mensen hier direct een antwoord op geven. In deze blog proberen wij deze vragen te beantwoorden.

 

Waar komt kurk vandaan?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar kurk vandaan komt. Vanzelfsprekend komt kurk van een boom, maar van welke boom of bomen wordt kurk gemaakt en waar groeien die bomen?

 

De kurk die wij in ons dagelijks leven gebruiken komt maar van 1 boom: de kurkeik. Vrijwel elke boom heeft een buitenste laag kurkschors, maar de kurkeik (Quercus suber) is de belangrijkste bron van de meeste kurkproducten ter wereld omdat de schors vergeleken met andere bomen erg dik is. De kurkeik behoort tot de beukenfamilie, waar bijvoorbeeld ook de kastanjeboom toe behoort. 

 

Veel zon en weinig regen

Kurkeiken groeien voornamelijk in landen langs de kust van de Middellandse Zee lopen, waar veel zon, weinig regen en een hoge luchtvochtigheid aanwezig is. De landen die de meeste kurk produceren zijn Portugal, Algerije, Spanje, Marokko, Frankrijk, Italië en Tunesië.

 

Van alle hectare kurkbos op de wereld bevindt meer dan 50% in Spanje en Portugal.

 

Productie van kurk

Jaarlijks wordt ongeveer 300.000 ton kurk geproduceerd. Het oogsten van kurk kan pas zodra de kurkeik de leeftijd van 25 jaar heeft bereikt. De schors wordt van de stam geschild en vervolgens gekookt. Dit kookproces is belangrijk om de kurk elastisch te maken en een grotere dichtheid te garanderen. 

 

Na het oogsten duurt het ongeveer 9 tot 10 jaar voordat de schors voldoende hersteld en dik genoeg is om opnieuw te kunnen oogsten. Een kurkeik kan makkelijk 200 jaar oud worden.

 

Dikkere laag schors dan andere bomen

Waarom heeft de kurkeik een dikkere laag schors dan andere bomen? Door de eeuwen heen heeft de kurkeik zich geëvolueerd om zichzelf te beschermen tegen de barre omstandigheden in de bossen rond de Middellandse Zee. Zoals je waarschijnlijk vaak in het nieuws hebt gezien zijn er veel bosbranden, droogtes en temperatuurverschillen in landen als Portugal en Spanje.

 

Kurk is eigenlijk gemaakt van waterbestendige cellen die de buitenste schors scheiden van de delicate binnenste schors. Het heeft een unieke set eigenschappen die in geen enkel ander natuurlijk materiaal voorkomen. Het is licht in gewicht, bestendig tegen rotten, brandbestendig, termiet bestendig, ondoordringbaar voor gas en vloeistof, zacht en drijft goed. Het zijn deze eigenschappen die het ideaal maken voor het sluiten van een wijnfles en bijvoorbeeld een kurkvloer en kurkbehang

 

Welke producten worden er allemaal van kurk gemaakt?

De mogelijkheden met kurk zijn vrijwel eindeloos. Zoals je in onze kurk winkel ook kan zien worden er heel veel producten van kurk gemaakt. Het is niet te doen om alle producten te benoemen, daarom belichten we hieronder enkele interessante kurk producten.

 

Vloeren

Weinig mensen denken aan een kurkvloer wanneer ze een nieuwe vloer willen leggen. Toch is dat jammer omdat een vloer van kurk zoveel positieve eigenschappen heeft. Een kurkvloer is zacht en werkt zowel qua geluid als warmte isolerend. Vooral voor mensen met pijnlijke gewrichten is een kurken vloer ideaal.

 

Kurkvloeren

 

Als ondergrond voor modelspoor

Echte liefhebbers van modelspoorbanen gebruiken kurk als onderlaag voor hun modelspoorbaan. Door de geluiddempende werking hoor je de treinen veel minder goed, wat fijn is voor zowel jezelf als je omgeving.

 

Kurk kopen als ondergrond voor modelspoorbouw

 

Kurkbord

Voor het ophangen van spullen is een kurkbord een ideaal product, met eindeloze mogelijkheden. Je kan een kurkbord bijvoorbeeld gebruiken om notities op te hangen, om foto´s op te hangen en als verzamelbord. Daarnaast kunnen vervende reizigers een kurkbord gebruiken als een wereldkaart prikbord om bij te houden welke landen allemaal al zijn bezocht.

 

Kurk prikborden

 

Op onze website vind je nog veel meer kurk artikelen. Kijk bijvoorbeeld eens bij kurkwanden, bij kurk interieur artikelen of bij onze vele accessoires van kurk!

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »