• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Kurk achterwanden voor een terrarium en paludarium

Terrarium en Paludarium achterwanden van kurk zijn 100% natuurlijke producten. Kies uit makkelijk te installeren kurkplaten, of natuurlijker ogende kurkschors.

Kurk achterwanden voor een Terrarium of Paludarium

Kurk24 biedt achterwanden voor jouw terrarium en/of paludarium: twee soortgelijke leefomgevingen voor planten en dieren. Het verschil zit in het water in de leefomgeving: een paludarium bevat zowel een land- als een watergedeelte en heeft voldoende ruimte voor de dieren om in te zwemmen. De kurk achterwanden van Kurk24 zijn geschikt voor verschillende dieren, waaronder ook hagedissen zoals een baardagame. 

De achterwanden zijn beschikbaar als kurkplaten en als kurkschors. De kurkplaten zijn over het algemeen gemakkelijker om te bevestigen, omdat het een gladde plaat is. Kurk is heel populair als materiaal om een achterwand uit op te bouwen, omdat het een 100% natuurlijk en duurzaam product is. Daardoor staat het ook heel natuurlijk in ieder terrarium.

Kurkschors heeft als grootste voordeel dat het meer vorm heeft. Hierdoor oogt het natuurlijker. Daarnaast geeft een terrarium of paludarium achterwand van kurkschors meer grip voor het dier. Let er bij kurkschors wel op dat je de holtes achter de plaat opvult, zodat het dier er niet achter vast kan komen te zitten!

Verschillende terrarium en paludarium achterwanden

Er zijn verschillende soorten achterwanden verkrijgbaar bij Kurk24. Voornamelijk hebben we kurkplaten en kurkschors. Een kurkplaat is over het algemeen makkelijker te bevestigen, omdat het een gladde plaat is. Kurkschors heeft daarentegen meer vormen en lijkt dus natuurlijker, maar is wel even wat lastiger te bevestigen en het is van belang dat de holtes achter de plaat worden opgevuld zodat het dier er niet achter vast kan komen te zitten.

Het voordeel van kurken achterwanden

De achterwand van een terrarium geven dieren een beschut gevoel en voorkomen stress, doordat een zijde compleet dicht is. Zoals eerder genoemd is kurk 100% natuurlijk en duurzaam, en geeft dus een natuurlijke uitstraling. Kurk biedt ook klimmogelijkheden voor de dieren. Daarnaast is kurk een hele betaalbare optie. Omdat kurk eenvoudig te bewerken is en in verschillende maten en dikten wordt, is het eenvoudig om de juiste voor jouw terrarium te vinden.

Tips bij het inrichten van een terrarium of paludarium

Bij het inrichten van een terrarium is het belangrijk dat de oorspronkelijke leefomgeving van het dier wordt nagemaakt. De achterwand van een terrarium doet daarbij een hoop. Een achterwand geeft het dier namelijk de mogelijkheid om te klimmen of er tegenaan te schuilen.

Hoe maak je zelf een terrarium achterwand?

Je kunt eenvoudig zelf kurk in het juiste formaat snijden voor een terrarium. Het is wel belangrijk dat je geperste kurkplaten gebruikt en niet gelijmde kurkplaten gebruikt. De lijm kan giftige stoffen bevatten, wat uiteraard niet in het terrarium hoort. De kurkplaten kunnen wel met montagekit aan de achterkant tegen het glas vastgezet worden.

Snoeren en buizen wegwerken achter een achterwand van kurk

Het wegwerken van snoeren is eenvoudig, ook achter kurkplaten. Als je ervoor kiest om kurkplaten te monteren aan de achterzijde van jouw terrarium of paludarium, dan is het wat lastiger om buizen hier achter weg te werken. 

Dit komt doordat de kurkplaten niet heel dik zijn. Het is dan een idee om bijvoorbeeld kurkschors te gebruiken om dit om een buis heen te wikkelen. Hierdoor werk je de buis op een andere manier weg.

Accessoires van kurk

Omdat kurk een natuurlijk product is en ook een hele natuurlijke uitstraling heeft, kun je allerlei kurkproducten in een terrarium of paledarium verwerken. Met kurkschors kun je kleine stammen neerleggen of andere gebieden bedekken. Ook kunnen kurkballen leuk staan. Houd hierbij wel rekening met het formaat zodat het geen verstikkingsgevaar vormt. Deze zijn ook eenvoudig met een mes te bewerken.

Veel gestelde vragen

Kunnen sprinkhanen een kurk achterwand kapot bijten?

Sommige dieren zoals hagedissen, krekels en bepaalde soorten sprinkhanen kunnen gaten in het kurk bijten. Voor deze dieren zelf is dat geen gezondheidsrisico, omdat kurk een natuurlijk product is. De gaten kunnen op een gegeven moment wel groter worden, waar de dieren zich in kunnen nestelen en bekneld raken.

Om dat te voorkomen kun je beste regelmatig de kurken achterwand controleren, bijvoorbeeld wanneer je aan het schoonmaken bent. Als de gaten en kieren te veel en te groot worden, dan kun je het beste de kurk achterwand vervangen.

Zijn kurken achterwanden voor terraria bestand tegen water?

Kurk is niet waterdicht. Water zal niet direct kurk beschadigen, maar als jouw paludarium achterwand van kurk gedurende een langere tijd constant in het water staat, dan kan het beschadigen. Kurk houdt warmte wel goed vast, wat heel prettig is voor koudbloedige dieren zoals hagedissen.

Welke afmetingen achterwanden zijn er leverbaar?

Kurk24 biedt kurkplaten van 60x90 cm, dit is net iets meer dan het gemiddelde formaat van een terrarium voor één dier. Voor grotere terraria zijn achterwanden vaak gemakkelijk te bevestigen met siliconenkit op de achterruit.

Terrarium achterwand op maat laten maken?

Wil je een specifieke kurk achterwand op maat laten maken voor jouw terrarium? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »