• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Energiearmoede mede door slecht geïsoleerde huizen!

October 7, 2021 08:16 | Darik

Aanstaande energiecrisis?

Het is je vast niet ontgaan, de prijzen voor elektriciteit en gas lopen dit jaar ongekend hard op. Als dit zo door blijft gaan, zullen de variabele tarieven na 1 januari fors toenemen voor miljoenen huishoudens en dat kan aankomen als een flinke klap. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich zorgen maken.

 

Slecht geïsoleerde huizen

Een factor die meespeelt bij de energiecrisis is de isolatie. Er zijn nog teveel slecht geïsoleerde huizen. Als we het hebben over energiearmoede, gaat het over iemand die minstens 10% van het inkomen aan energie uitgeeft. Dat zijn in Nederland al zo'n 650.000 huishoudens. Een groot deel van deze mensen met energiearmoede, woont in slecht geïsoleerde huizen. Kurk heeft een isoleerde werking en kan zeker de energiekosten verlagen! Hieronder vind u informatie over de verschillende soorten kurk als isolatie.

 

Isolatie met kurkplaten

Kurkplaten worden gebruikt voor vloer, muur en dakisolatie. De platen zijn leverbaar in twee verschillende varianten: De naturel kurkplaat en de geëxpandeerde kurkplaat. Beide kurksoorten zijn waterafstotend en brandwerend. Het kurk valt in brandklasse B2 wat betekend dat het kurk zeer brandwerend is. Bovendien komen er geen giftige stoffen vrij wanneer er toch brand ontstaat. 

 

Naturel isolatie kurkplaten

De naturel kurkplaten kunnen binnenshuis toegepast worden op plekken waar de wand geen afwerking meer behoeft. Deze platen kunnen in het zicht worden gebruikt en kunnen direct worden afgewerkt met stucwerk, verf of behang. Uiteraard kunnen de platen ook onbehandeld blijven voor een natuurlijke sfeer. De isolatiekurk wordt geleverd in platen van 100 x 50 cm. Naast isolatie is deze kurk ook zeer geschikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Met een decoupeerzaag of cirkelzaag zijn de platen eenvoudig op maat te maken. De kurkplaten zijn standaard op voorraad tot een dikte van 50 mm.  Mochten er toch dikkere kurkplaten gewenst zijn dan kunnen we deze op aanvraag ook leveren!

 

Geëxpandeerde isolatie kurkplaten

De geëxpandeerde kurkplaten worden gemaakt door het kurkgranulaat in een grote oven te stoppen. Door de warmte gaat het granulaat uitzetten en bindt het zichzelf met het eigen hars. Deze kurkplaten bestaan dus geheel uit kurk, hier komt geen enkele lijm aan te pas. De grondstof voor de productie van deze kurkplaten is de ruwe kurkschors. Deze kurkschors wordt van de boom geoogst en groeit hierna vanzelf weer aan, geen enkele schade aan de natuur dus. Bij de productie van deze kurkplaten komen dus geen bindmiddelen te pas, de kurkplaat is 100% natuurlijk! Deze geëxpandeerde kurkplaten zijn dan ook volledig recyclebaar! Het wordt voornamelijk gebruikt als tussenisolatie, het dient nog wel afgewerkt te worden

De isolatiewaarde ( Lambda waarde ) van de kurkplaten is 0.038 – 0.040 W/mK. Dit is een zeer goede score in vergelijking met andere isolatiematerialen. 

 

Isolatie kurkrollen

Isolerende kurkrollen behoren ook tot ons assortiment. De kurkrollen worden veelal gebruikt als ondervloer. Door het toepassen van een kurk op rol als ondervloer creëer je een warme en stille vloer. Een vloer zal een hoger loopcomfort bieden door hier een kurk ondervloer onder te monteren. Door de miljoenen luchtcellen welke in de kurkrollen zitten wordt de kou van ondervloer geïsoleerd en niet doorgegeven naar je vloer. Wanneer er een ondervloer met een hoge akoestische demping en demping van het contactgeluid benodigd is, kan onze Rubberkurk op rol worden toegepast. De kurkrollen zijn ook zeer geschikt als wandisolatie. Vanaf een dikte van 6mm kunt u het tevens gebruiken als prikwand.

 

Wilt u meer informatie? Neem contact op met onze klantenservice.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »