• Vandaag besteld, volgende werkdag verzonden
  • 350 m2 Unieke kurk woonwinkel
  • Gratis verzending vanaf €95
Vragen? +31 593 565228

Zelf een badmat maken van kurk

January 27, 2022 14:23 | André Nienhuis

Badmat van kurk

Een badmat van kurk is ideaal om meerdere redenen. Kurk kan goed tegen vocht en hitte, is licht van gewicht, houdt warmte vast en voelt zacht aan. Daarnaast is het een 100% natuurlijk materiaal. Kurk is namelijk gemaakt van de schors van de kurkeik. Dit is de enige boom waarvan je de schors kan verwijderen, zonder dat de boom sterft. Hierdoor is een badmat van kurk niet alleen een leuk, maar ook een duurzaam knutselproject.

 

Benodigdheden

  1. Kurk. In ons assortiment vind je verschillende soorten kurken, zowel gebruikte als ongebruikte. Wil je het jezelf iets makkelijker maken, dan kan je ook kiezen voor kurk op rol.
  2. Antislipmat of lademat.
  3. Stanleymes of ander scherp mes.
  4. Schuurpapier
  5. Lijm, tenzij je kiest voor zelfklevende kurk op rol.
  6. Schaar

Stap 1: De kurken halveren 

(Sla deze stap over wanneer je hebt gekozen voor kurk op rol.) Heb je voor losse kurken gekozen, snij deze dan in de lengte door de helft met een scherp mes. Let erop dat de kurken dezelfde grootte en dikte hebben! Zorg ervoor dat de kurken vrij van stof en schoon zijn. 

Tip: Gebruikte kurken kan je eerst even weken in een bakje water met wat bleekmiddel. Hierdoor verwijder je de wijnvlekken. Spoel ze vervolgens af en laat ze goed drogen.

Wanneer de kurken te gekarteld zijn geworden, kan je de zijkanten van de kurk opschuren met een velletje schuurpapier.

 

Stap 2: Lijm de kurken op je badmat

Breng een beetje lijm aan op de gehalveerde kurken en plak ze voorzichtig op je antislipmat. Overtollige lijm kan je snel verwijderen met een doek. Begin aan de zijkanten van de antislipmat en plak daarna de rest van de kurken op. Je hoeft ze natuurlijk niet netjes naast elkaar neer te leggen. Ga bijvoorbeeld voor een zigzag patroon en snij op het laatst de uitstekende stukjes kurk voorzichtig af.
 

Heb je gekozen voor een kurk op rol? Dan kan je deze op je antislipmat neerleggen, bijsnijden en vervolgens lijmen. Het snelst ben je met zelfklevende kurk op rol. Plak de kurkrol op je antislipmat en snijd hem netjes bij.

 

Stap 3: Badmat laten drogen

Wacht een paar minuten tot de lijm droog is en klaar is je badmat van kurk! Verwacht je dat de badmat veel en vaak in contact komt met water, dan kan je ervoor kiezen om er een laagje vloeibaar rubber overheen te spuiten. Hierdoor maak je de badmat van kurk helemaal waterdicht. 

Je badmat inspuiten is niet noodzakelijk. Doe je dit niet, dan kan je de badmat het beste regelmatig goed laten drogen. Het liefst 1 keer per maand in de zon, zodat alle vocht uit de mat verdwijnt. Zo bescherm je jouw unieke badmat tegen schimmel en heb je er zo lang mogelijk plezier van. 

Ben je benieuwd wat je nog meer met kurk kan doen? Op Kurk24 vind je verschillende soorten kurk voor al jouw knutsel- en klusprojecten. Vraag je je af welke kurksoort het beste past bij jouw project? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »