Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

De nadelen en voordelen van kurkvloeren

  • Geplaatst op
  • Door Darik Smit
De nadelen en voordelen van kurkvloeren

Overweeg je om een kurkvloer te nemen? Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken, want kurkvloeren hebben als kenmerk over een lange levensduur te beschikken. Bij goed onderhoud ligt deze vloer bijvoorbeeld zomaar twintig jaar in je huis. Om tot een goede keuze te komen, is het onder meer van belang om te weten wat alle voordelen en nadelen zijn.

De nadelen van kurkvloeren

Er zijn een aantal nadelen aan kurkvloeren verbonden. Als je weet wat de nadelen zijn, heb je de mogelijkheid om deze tegen de voordelen af te wegen.

 

1. Een egale ondergrond is heel belangrijk

Kurk is dun en licht materiaal, zodat er een hogere gevoeligheid is voor afdrukken in de vloer en het ontstaan van loopsporen. Om deze reden is het belangrijk dat de ondergrond volledig egaal is. Indien dat niet het geval is, dient de ondervloer voor het leggen van een kurkvloer eerst geëgaliseerd te worden.

 

2. Een kurkvloer verwijderen is moeilijk

Er zijn verschillende factoren die het lastig maken om een kurkvloer te verwijderen. Dat is onder meer het geval als de kurk verlijmd is met een type lijm dat niet op waterbasis is uitgevoerd. Je hebt dan speciale apparatuur nodig. Wees dus zeker van de keuze die je maakt en kies bijvoorbeeld voor klik kurkvloeren die eenvoudiger te verwijderen zijn.

 

3. Een kurkvloer combineert minder goed met vloerverwarming

Een kurkvloer is wel te combineren met vloerverwarming, maar het is niet de perfecte vloer om het hoogste warmterendement te scoren. Kurk heeft gelukkig van zichzelf al een thermisch isolerende werking, dus dat scheelt weer.

 

4. De laklaag moet met enige regelmaat vernieuwd worden

Een kurkvloer is niet onderhoudsvrij en goed onderhoud is belangrijk om de kurk in een optimale conditie te houden. Het is afhankelijk van de mate van gebruik en belasting van de vloer hoe vaak de laklaag vernieuwd dient te worden. Wij informeren je hierover graag uitgebreid en geven daarbij persoonlijk advies.

 

5. Hou rekening met Uv-stralen

Uv-stralen hebben invloed op de kleur van onbehandeld kurk. Er kan namelijk door de Uv-stralen verkleuring optreden. Houd hier dus rekening mee als je een kurkvloer in een ruimte wilt plaatsen, waar veel natuurlijk zonlicht inschijnt.

 

De voordelen van kurkvloeren

Er zijn zoals je ziet een aantal nadelen van kurkvloeren, maar natuurlijk zijn er ook vele voordelen. Er zijn onder meer standaard voordelen die doorgaans wel bekend zijn, zoals dat kurk duurzaam materiaal is en daardoor een ecologisch verantwoorde keuze is. Bovendien heeft een kurkvloer als voordeel vuilafstotend te zijn, zodat het een gemakkelijke vloer is om schoon te maken. Verder kenmerkt kurk zich door thermische en akoestische isolerende eigenschappen en voelt de vloer comfortabel onder je voeten aan.

 

  1. Kurk is duurzaam
  2. Ecologisch verantwoord
  3. Vuilafstotend
  4. Geluidsisolerend
  5. Warmte-isolerend en daardoor warm en comfortabel 

 

Minder bekende voordelen van kurk

Naast de standaard voordelen van kurkvloeren zijn er ook een aantal pluspunten die wat minder bekend zijn, maar wel belangrijk om te weten. Deze voordelen zijn namelijk ook mee te nemen in je overweging om een kurkvloer aan te schaffen.

 

1. Veel opties passen in ieder huishouden

Kurkvloeren bestaan niet alleen maar meer met een design dat kurk op lijkt. Er zijn allerlei moderne en trendy uitvoeringen, zoals betonlook kurkvloeren en visgraat kurkvloeren. Deze variaties maken de keuze uiteraard veel breder. Daarom is er voor elk huishouden en naar ieders persoonlijke voorkeur een kurkvloer met prachtig design beschikbaar.

 

2. Kurk heeft een grote draagkracht

Een ander minder bekend voordeel, maar zeker niet minder belangrijk is dat kurk zich heel snel naar de oorspronkelijke vorm herstelt. Zelfs als je er een zwaar object op hebt neergezet en weer weghaalt, is de oorspronkelijke vorm snel te zien. Enige voorwaarde hiervoor is dat de ondergrond zowel vlak en stevig dient te zijn. Dat voorkomt dat druksporen en loopsporen blijvend te zien zijn.